Artikelen schrijven voor geld

Bruikbare tips en informatie

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Steeds meer mensen proberen met een eigen website, webshop of andere online media wat extra geld te verdienen. Daardoor is de vraag naar webteksten en kwalitatieve tekstschrijvers explosief toegenomen. Met name het schrijven van blog berichten, product omschrijvingen en SEO teksten wordt vaak uitbesteed aan tekstschrijvers. Heb jij affiniteit met schrijven en ben je op zoek naar een manier om geld te verdienen op het internet? Dan is artikelen schrijven voor geld wellicht je beste optie! Goede tekstschrijvers kunnen op het internet namelijk ontzettend veel geld verdienen, zeker als je gespecialiseerd bent in SEO teksten!

In dit artikel gaan we verder in op de verschillende methodes om als tekstschrijver geld te verdienen. Ik ga je laten zien waar je snel nieuwe klanten kunt vinden en waar je als hedendaagse tekstschrijver op moet letten. Daarnaast gaan we het hebben over het tarief dat je kunt berekenen en krijg je extra tips waarmee je nog meer geld kunt verdienen. Heb jij interesse om als tekstschrijver aan de slag te gaan? Lees voordat je gaat beginnen eerst dit artikel!

Artikelen schrijven voor geld? Dit heb je nodig:

Artikelen schrijven voor geld

Je wilt dus als tekstschrijver aan de slag, dan moet je voordat je gaat beginnen een aantal zaken op orde hebben. Om te beginnen is het raadzaam om bij de KVK een eigen bedrijf te starten, zonder eigen bedrijf kan je namelijk geen facturen versturen en komt er dus geen geld binnen. Daarnaast zul je als tekstschrijver al snel meer omzet maken dan wettelijk zonder bedrijf is toegestaan, in 2020 is deze grens vastgesteld op €7.849,- per jaar. Een bedrijfsnaam zorgt er ook voor dat je vertrouwelijk overkomt en dus meer opdrachten binnen krijgt.

Om je bereik te vergroten is het na het aanmaken van een bedrijfsnaam raadzaam om een eigen website te maken. Je kunt de door jouw aangemaakte bedrijfsnaam gebruiken als domeinnaam of je kunt een andere domeinnaam verzinnen. Hou je in het begin niet teveel bezig met de technische aspecten van de website maar zorg ervoor dat het voor de bezoekers van jouw website duidelijk is welke diensten jij levert en tegen welk tarief je dit doet. Het is ook verstandig om een paar voorbeeld teksten op jouw website te plaatsen, zo kunnen potentiele klanten snel zien waarin jij gespecialiseerd bent.

Tenslotte raad ik je aan om een gratis account op sitedeals.nl te registreren. Op dit forum vind je veel webmasters, internet marketeers en andere internet ondernemers die staan te springen om goede tekstschrijvers. Neem de tijd om jezelf voor te stellen en plaats een advertentie waarin je jouw diensten aanbiedt. Uit eigen ervaring weet ik dat het merendeel van de toekomstige opdrachten waarschijnlijk hier vandaan komt.

Hoeveel geld kun je als tekstschrijver verdienen?

Hoeveel geld je met het schrijven van artikelen gaat verdienen dat is afhankelijk van een aantal factoren. Om te beginnen is het belangrijk om te bepalen hoe je jouw werkzaamheden richting je klanten gaat berekenen. Reken je bijvoorbeeld een woordtarief, opdrachttarief of uurtarief? De meeste tekstschrijvers kiezen voor een woordtarief omdat hun klanten dan grip kunnen houden op de kosten. Reken je bijvoorbeeld €0,03 per geschreven woord en ontvang je een opdracht voor 1.500 woorden, dan kun je aan de hand van de volgende rekensom het totaalbedrag berekenen: 1.500 x €0,03 = €45 + 21% BTW = €54,45.

Daarnaast berekenen veel tekstschrijvers hun tarief op basis van het onderwerp waar zij over schrijven. Je kunt je voorstellen dat een artikel over een ingewikkeld financieel onderwerp meer tijd in beslag neemt dan wanneer je bijvoorbeeld een artikel over een voetbalclub schrijft. Ook het soort tekst kan invloed hebben op het bedrag dat je kunt verdienen. Over het algemeen wordt er voor een SEO tekst een hoger tarief gerekend dan voor bijvoorbeeld een product omschrijving voor een webshop. Waarom? SEO teksten moeten aan meerdere eisen voldoen en zijn qua structuur iets gecompliceerder dan korte product omschrijvingen.

Ben je net als tekstschrijver begonnen? Probeer dan in het begin je tarief laag te houden en wat vaste klanten te vinden. Als blijkt dat jouw klanten tevreden zijn dan kun je stapsgewijs je tarief verhogen. In het begin raad ik je aan om een tarief van €0,02 tot €0,03 per geschreven woord te hanteren. Uiteindelijk kun je toewerken naar een tarief van €0,05 tot maximaal €0,12 per geschreven woord. Schrijf je maandelijks 20 artikelen van 1.500 woorden tegen een tarief van €0,05 dan verdien je in 1 maand tijd al meer dan €1.800,-!

Hoe kom ik aan opdrachten?

Als tekstschrijver zijn er meerdere manieren om aan opdrachten te komen. Zoals ik hierboven al aangaf zul je waarschijnlijk de meeste opdrachten via sitedeals.nl ontvangen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer manieren om aan opdrachten te komen. Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van opdrachten te vervullen artikelen te schrijven voor artikel directory’s zoals InfoNu en Todio. Mocht hier je voorkeur liggen dan krijg je dus niet per geschreven woord betaald maar krijg je betaald wanneer een bezoeker op een advertentie naast jouw artikel klikt. Wil jij weten hoe je meer schrijfopdrachten kunt binnenslepen? Hieronder volgen 3 bruikbare tips:

Sitedeals

Sitedeals is de grootste online webmaster community van Nederland. Op dit forum zijn veel internet ondernemers op zoek naar ervaren tekstschrijvers om hun website of webshop met content te vullen. Jij als beginnend tekstschrijver maakt hier de meeste kans om nieuwe opdrachtgevers te vinden. In de freelance sectie van het forum kun je zowel een gratis als een gesponsorde advertentie plaatsen. Mocht je nog onbekend zijn op sitedeals dan raad ik je aan om een kleine investering te doen en een gesponsorde advertentie te plaatsen. Gesponsorde advertenties worden in de spotlight gezet waardoor meer mensen jouw advertentie zullen zien en automatisch ook meer mensen contact met jou zullen zoeken.

Zorg ervoor dat de advertentie die je op sitedeals.nl plaatst duidelijk en overzichtelijk is. Geef aan welk tarief jij hanteert, wat de gemiddelde levertijd is en in welke onderwerpen jij je thuis voelt. Reken je een hoger tarief voor bijvoorbeeld spoedopdrachten of financiële teksten? Vermeld dit dan in de advertentie zodat potentiele klanten weten waar ze aan toe zijn. Een goede advertentie op sitedeals.nl kan jou honderden opdrachten per jaar opleveren, neem hier dus even de tijd voor!

Textbroker

Textbroker is een internationaal platform dat speciaal is ontwikkeld voor de handel en vertaling van webteksten. Hier worden onder anderen webteksten zoals blog berichten, pers berichten, product beschrijvingen en vak artikelen op verhandeld. Opdrachtgevers kunnen bij Textbroker zelf aangeven uit hoeveel woorden een artikel moet bestaan, wat voor soort artikel het moet zijn en wanneer het artikel geleverd moet worden. Daarnaast kunnen opdrachtgevers kiezen tussen een OpenOrder, een DirectOrder, een TeamOrder of een TranslationOrder. Hieronder wordt kort omschreven wat dit inhoudt:

 • OpenOrder: De tekstschrijver met de juiste sterrenclassificatie die als eerste op de opdracht ingaat mag het artikel schrijven
 • DirectOrder: Selecteer een specifieke tekstschrijver die het artikel mag schrijven.
 • TeamOrder: Stel zelf een team van tekstschrijvers samen dat aan jouw opdracht(en) mag werken.
 • TranslationOrder: Laat je content naar meerdere talen vertalen.

Om zelf al tekstschrijver aan de slag te gaan hoef je alleen maar een gratis account te registreren. Na je account registratie wordt je gevraagd om een voorbeeldtekst van minimaal 150 woorden te schrijven. Dit is ter controle van jouw schrijfkwaliteiten. Wordt de door jou geschreven voorbeeldtekst goedgekeurd? Dan wordt je als tekstschrijver toegelaten tot het platform.

Hoeveel je bij Textbroker precies gaat verdienen dat is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is de sterrenclassificatie van je profiel een belangrijke factor. Hoe hoger de classificatie hoe meer opdrachten je zult ontvangen. Ook de onderwerpen waar je over schrijft zijn belangrijk bij het berekenen van je inkomsten. Kun je met elk onderwerp uit de voeten dan verdien je meer dan iemand die bijvoorbeeld alleen over gezond eten schrijft. Als je gemotiveerd te werk gaat en niet te kieskeurig bent qua opdrachten dan kun je bij Textbroker als snel €300,- tot €1000,- per maand verdienen.

Fiverr Nederland

Het laatste platform dat we gaan behandelen is Fiverr Nederland. Fiverr is een online marktplaats gericht op internetdiensten en producten. Hier vind je onder anderen grafische vormgevers, webdesigners, webdevelopers, videobewerkers en natuurlijk ook artikelschrijvers. Je kunt bij Fiverr gratis een account registreren om vervolgens een zogeheten GIG aan te maken. Een GIG is een advertentie waarin je jouw werkzaamheden aanbiedt. Tijdens het aanmaken van een GIG kun je jouw werkzaamheden in 3 pakketten aanbieden, namelijk: een basic pakket, standaard pakket en een premium pakket. Als tekstschrijver zou je jouw GIG dus als volgt kunnen indelen:

 • Basic pakket: 1 artikel van 1.000 woorden voor €50,-
 • Standaard pakket: 5 artikelen van 1.000 woorden voor €42,50 per stuk.
 • Premium pakket: 10 artikelen van 1.000 woorden voor €37,50 per stuk.

Fiverr is één van de drukst bezochte marktplaatsen voor internetdiensten. De kans dat je hier met nieuwe opdrachtgevers in contact komt is dus erg groot. Ook op Fiverr is het als beginnend artikelschrijver raadzaam om in het begin je tarieven laag te houden. Zorg eerst dat je wat vaste klanten hebt en ga dan pas stapsgewijs je tarief verhogen.

3 Tips om als tekstschrijver meer geld te verdienen

Het schrijven van een artikel kan, zeker wanneer je over een moeilijk onderwerp schrijft veel tijd in beslag nemen. Gelukkig zijn er een aantal methodes om dit proces te versnellen. Wil jij weten hoe je als artikelschrijver meer opdrachten kunt vervullen en sneller geld kunt verdienen? Hieronder volgen 3 tips waarmee dat gegarandeerd gaat lukken!

Gebruik spraakgestuurd typen in Google Docs

In Google Documenten, ook wel bekend als Google Docs zit een functie waarmee je spraakgestuurd een artikel kunt typen. In plaats van je toetsenbord te gebruiken kun je hier dus een artikel schrijven met je stem. De gemiddelde Nederlander gebruikt ongeveer 130 woorden per minuut. Bij een tarief van €0,03 cent per geschreven woord kun je dankzij deze functie dus ongeveer €3,90 per minuut verdienen, datkm staat gelijk aan €234,- per uur!

Gebruik per onderwerp een vaste lay-out

Heb je veel kennis op een bepaald gebied en schrijf je voornamelijk over hetzelfde onderwerp? Dan kun je veel tijd besparen door per onderwerp een vaste lay-out / template te maken. Zo hoef je niet bij ieder artikel nieuwe kopteksten, tussenkopjes of lijstjes te verzinnen. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat de door jou geschreven artikel teveel op elkaar gaan lijken, zorg dus wel voor voldoende afwisseling. Hieronder kun je zien welke lay-out ik normaal gesproken voor mijn ‘online geld verdienen’ artikelen gebruik:

 • Introductie
 • Account registreren / aanmelden
 • Verdien methode #1
 • Verdien methode #2
 • Verdien methode #3
 • Hoeveel kun je met deze methode verdienen?
 • Wat zijn de voordelen van deze methode?
 • Conclusie / afsluiting

Gebruik informatie uit andere artikelen

In de meeste gevallen ben je niet de eerste die over een bepaald onderwerp schrijft. Het internet staat vol met content die jij voor jouw artikel kunt gebruiken. Mijn advies is uiteraard niet om teksten van andere te kopiëren, dit is plagiaat en is strafbaar. Je kunt de teksten van anderen wel gebruiken om inspiratie op te doen en zelfs het herschrijven van een artikel is legaal. Zorg er ten alle tijden voor dat het door jou geschreven artikel wel origineel is. Als jij een artikel levert dat niet origineel is en jouw klant plaatst dit artikel op zijn website dan kan dit grote problemen veroorzaken

Tot slot

Wil je na het lezen van dit bericht ook artikelen schrijven voor geld? Als het goed is weet je nu precies wat de mogelijkheden zijn. Is artikelen schrijven toch niet helemaal jouw ding en wil je op een andere manier online geld verdienen? Wellicht is de bol.com masterclass van Jia Ruan iets voor jou! De bol.com masterclass in een online videocursus waarin je leert hoe je zonder technische kennis of ervaring, simpel en eenvoudig een winstgevende webshop maakt. Je hoeft dankzij dit bewezen systeem niet zelf op zoek naar goede producten en voorraad houden is ook niet nodig. Wil je meer weten over dit verdienmodel? Klik op onderstaande knop om de introductie video te bekijken!

Bol.com Masterclass call to action

Binnen no-time een €3.000 + per maand webshop opzetten?

Sluit je aan bij duizenden actieve cursisten en begin vandaag nog als Bol.com handelaar!

Direct aanmelden voor de gratis training!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *