Wat is een domeinnaam?

Domeinnamen met Nederlandse domein extensies

Er zijn immens veel websites op het internet aanwezig. Sterker nog, in januari 2021 waren er 1,197,982,359 websites actief op het internet. Elke website heeft natuurlijk ook nog eens zijn eigen unieke functie. Hierdoor kun je je voorstellen dat er voor alles wel een website bestaat.

Maar met zo verschrikkelijk veel websites kun je je ook voorstellen dat er minstens net zoveel namen zijn bedacht voor de websites. Deze namen noemen we ook wel domeinnamen. Een domeinnaam is dus eigenlijk ook het visitekaartje van jouw website.

Maar wat schuilt er nog meer achter een domeinnaam? Is het simpelweg alleen een naam of zit er meer achter? Daar gaan we in dit artikel achter komen.

Meer dan alleen je naamkaartje

Zoals je misschien al vermoed schuilt er meer achter een domeinnaam dan alleen simpelweg een leuke naam. Het is eigenlijk een directe verwijzing naar een IP-adres, jouw IP-adres. Dit unieke IP-adres is een lange reek met cijfers. Je kunt het eigenlijk vergelijken met jouw BSN. Dat is ook een langere reeks met cijfers en letters die specifiek op jou slaan. Een IP-adres is dus eigenlijk het BSN van jouw webpagina. Je kunt je voorstellen dat dit niet altijd even makkelijk te onthouden is.

Speciaal om dit wat makkelijker te maken zijn de domeinnamen in het leven geroepen. Het domeinnaamsysteem, ook wel DNS in het kort, zorgt ervoor dat het IP-adres eigenlijk vertaald wordt naar jouw domeinnaam.

Het is je misschien wel opgevallen dat elke website op het einde ‘.nl’ of ‘.com’ heeft staan. Dit is wat we noemen de domeinextensie. Extensies zoals .com, .org en .net zijn wat we noemen generieke extensies. Dit zijn extensies die te gebruiken zijn voor iedereen en worden dus ook door iedereen ter wereld gebruikt. Ook hebben we wat we noemen land extensies. Dit zijn de extensies die gebruikt worden om een land aan te geven. Denk hierbij aan .nl, .co.uk en .de. Met de land extensies word je doorverwezen naar een domein die gebonden is aan een land. Deze extensies kunnen ook aan de voorkant staan van de url. Hiermee koppel je een domeinnaam die eindigt op een generieke extensie aan een bepaald land en/of taal. Dit wordt bijvoorbeeld veel gebruikt door grote bedrijven die actief zijn in veel landen.

Klinkt goed! Ik wil een domeinnaam!

Als je zelf een website wilt lanceren dan is een domeinnaam dus erg belangrijk. Zonder een domeinnaam kun je geen website hebben namelijk.

Een domeinnaam moet je altijd aanschaffen. Er zijn erg veel verschillende providers beschikbaar. Je kunt het vergelijken met een telefoonabonnement. Er zijn erg veel verschillende providers beschikbaar. Je betaalt een bedrag per periode dat ervoor zorgt dat jij gebruik kunt blijven maken van de provider.

Met een domeinnaam werkt het eigenlijk in grote lijnen hetzelfde. Je koopt jouw domeinnaam via een aanbieder. Dit doe je vaak voor een paar euro per jaar en kost dus eigenlijk niet zo heel veel. Maar je kunt niet zomaar een domeinnaam toe-eigenen. Voordat je deze kun claimen moet je eerst kijken of de desbetreffende naam nog beschikbaar is.

Ook aan de naam zelf zitten een paar haken en ogen. Jouw domeinnaam mag namelijk alleen bestaan uit letters, cijfers en streepjes. Andere leestekens zijn dus niet toegestaan. Ook moet een domeinnaam tussen de 2 en 63 tekens en moet wel een beetje beschaafd blijven. Als je je hier niet aan houdt mag een provider de naam afkeuren. Het is natuurlijk wel verstandig dat je een domeinnaam kiest die aansluit bij jouw website. Je kunt dus al vrij gemakkelijk een domeinnaam regelen voor een paar euro per jaar. Houdt er wel rekening mee dat dit alleen de domeinnaam is en dus niet de webhosting!

Domeinnaam Registreren? Nu al een .NL domeinnaam vanaf €1,95. Alleen bij Neostrada.nl

Conclusie

Er zijn immens veel verschillende websites op het web. Al deze websites zijn natuurlijk uniek en hebben hierdoor hun eigen unieke domeinnaam. De domeinnamen zijn samenstellingen tussen de opgegeven naam en de afsluitende extensies.

De extensies zijn onder te verdelen in generieke extensies (.com, .org, .net) en land extensies (.nl, .co.uk, .it). De domeinnamen met generieke extensies worden veel gebruikt voor websites die zich richten op internationaal niveau en de domeinnamen met de land extensies zijn vaak voor landelijke doeleinden. De land extensies kunnen ook aan het begin van een domeinnaam staan, daarmee veranderen ze de originele taal naar de gewenste taal (ru.domeinnaam.org bijvoorbeeld).

Het is van tevoren vereist om te kijken of jouw domeinnaam nog beschikbaar is en zitten er de nodige voorwaarden aan vast. Maar er is altijd wel een domeinnaam te verzinnen en te vinden waar jouw website bij past.

Affiliate Marketing Revolutie

Het geheim voor €7.500 + per maand via het internet?

Je ontdekt het in de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard!

Bezoek de kortingspagina!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.