Wat is crypto minen en hoe begin je hiermee?

Na het lezen van dit artikel kun jij zelf van start als crypto miner!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

We hebben allemaal vast wel eens gehoord van cryptocurrency. Die digitale munten die via blockchain technologie werken zoals Bitcoin en Ethereum. Deze munten kunnen erg veel waard zijn en zijn dan ook erg gewild.

Het vergaren van de crypto’s kan op verschillende manieren. Zo kun je ze op een crypto exchange aanschaffen tegen betaling, maar een andere methode is het zogeheten crypto minen.

Maar wat is crypto minen precies? En hoe begin je hieraan?

In dit artikel vertellen we je alles over het minen van crypto en hoe jij uiteindelijk hiermee jouw portfolio kunt aanvullen!

Wat is crypto minen?

Misschien dat de term minen niet nieuw voor je is. Het is dan ook een begrip die met enige regelmaat naar voren komt in de media. Maar weet je eigenlijk wel wat het precies inhoudt? Voordat we dat kunnen begrijpen moeten we eerst kijken naar hoe crypto’s eigenlijk werken.

Cryptocurrencies werken op basis van blockchain technologie. Deze techniek draait om het veilig en efficiënt laten verlopen en opslaan van bepaalde transacties tussen twee partijen. Dit kunnen bijvoorbeeld bepaalde contracten zijn maar ook financiële transacties. Deze transacties worden opgeslagen in blokjes die op elkaar aansluiten. Het zorgt ervoor dat er een lange ketting aan informatie ontstaat die vergrendeld en onbreekbaar is. Hierdoor wordt het gezien als de meest veilige manier van het verwerken en behandelen van transacties.

Als je van plan bent om crypto te minen, dan stel je eigenlijk een computer of meerdere computers ter beschikking om mee te helpen met dit proces. Om de transacties te verwerken en te valideren is er namelijk een grote hoeveelheid rekenkracht nodig. De transacties moeten namelijk verschillende keren goedgekeurd en gecontroleerd worden om de veiligheid te kunnen waarborgen. Je kunt er dus voor kiezen om je computer hiervoor beschikbaar te stellen. Nadat jouw computer een bepaald aantal goedkeuringen heeft gedaan ontvang jij de crypto waar je naar aan het minen bent. Zo kun je dus in bezit komen hiervan zonder een extreem dure munt aan te hoeven schaffen.

Maar als je wilt gaan minen dan moet je wel met wat dingen rekening houden. Zo moet je beschikken over een behoorlijk sterke computer. Ook is het de bedoeling dat je deze tijdens het proces altijd aan laat staan. Hierdoor kan het minen ervoor zorgen dat je een flinke elektriciteitsrekening op de mat krijgt.

Welke apparatuur heb je nodig?

Het kan zijn dat het proces van mining je wel aanstaat. Dat is ook niet vreemd, je kunt er natuurlijk ook een leuke boterham mee verdienen. Maar als je ermee wilt beginnen, wat heb je dan voor een apparatuur nodig?

Laat ik maar meteen een beetje met de deur in huis vallen. Het enige wat je nodig hebt om kleinschalig te kunnen minen is een computer.  

In theorie zou iedere computer geschikt moeten kunnen zijn voor mining. Toch hebben de specificaties van jouw computer invloed op hoe rendabel het mining proces voor jou kan zijn. Als jouw computer sterker is door een krachtige processor en/of videokaart, dan is jouw computer in staat alle berekeningen een stuk sneller te verwerken en te verifiëren. Ook heb je natuurlijk een snelle internetverbinding nodig. Houdt er wel rekening mee dat je computer erg warm kan worden tijdens het proces. Hierdoor is het van belang dat je een goede ventilatie hebt of je apparaat in een koele ruimte hebt.

De 'setup' van een professionele crypto miner.
De ‘setup’ van een professionele crypto miner.

Ondanks dat je de basis nu hebt, zijn er nog wel wat andere dingen die je nodig zult hebben om een succesvolle operatie te hebben. Zo heb je een wallet nodig. Een wallet is eigenlijk een digitale portemonnee waarin je jouw crypto’s kun opslaan. Dit kan via bepaalde software op je computer zijn of op een online platform. Deze zijn echter niet altijd even veilig gezien deze makkelijker gehackt kunnen worden. Een andere wallet is de hardware wallet. Dit is een wallet in de vorm van een USB-stickje of ander apparaat. Hier kun je je munten gemakkelijk veilig opslaan. Doordat deze niet verbonden is met het internet en beveiligt met encryptie en een wachtwoord is dit de aanbevolen wallet.

Het gebruiken van mining software is ook nodig om te kunnen beginnen. Deze software zorgt ervoor dat jij bij de blockchain kunt komen. Vanaf hier heb je de keuze om alleen verder te gaan of om je aan te sluiten bij een mining pool. Hierover vertellen we je later meer.

Coinbase logo

Op zoek naar een betrouwbare crypto wallet?

Registreer een gratis Coinbase account, voltooi de leeropdrachten en ontvang direct voor meer dan €30,- aan gratis crypto in jouw wallet!

Registreer een gratis account!

Welke munt ga je minen?

Nu weet je precies wat je allemaal nodig gaat hebben en kun je je avontuur gaan beginnen. Maar hoe weet je welke munt je gaat minen?

Er zijn inmiddels duizenden verschillende munten op de cryptomarkt. Je wilt dan ook een goed beslissing nemen als je gaat bepalen welke munt je wilt gaan minen. Hieronder hebben we een klein lijstje voor je waarin we je vertellen welke munten je kunt gaan minen.

1. Bitcoin

We beginnen met de meest bekende en allereerste crypto op de markt; de Bitcoin. Bitcoin (BTC) heeft zijn stempel aardig gedrukt op de crypto wereld en is dan ook de duurste munt. Het minen hiervan kan er dan ook voor zorgen dat jij in bezit kan komen van deze crypto. Het minen van een blok levert ongeveer 6 BTC op. Houdt er wel rekening mee dat de materiaalkosten en energiekosten hoger zijn bij het minen van BTC, dus het is geen makkelijke munt om mee te beginnen.

2. Ethereum

De Ether (ETH) van Ethereum is een andere populaire munt om te minen. Dit komt omdat het een van de eerste platformen was die op een innovatieve manier de markt op ging door het gebruik van Dapps en smart contracts. De beloning voor het minen van een blok is ongeveer 2 ETH.

3. Dogecoin

Na te zijn begonnen in 2013 als een grapje, is de Dogecoin (DOGE) inmiddels een van de sneller groeiende munten op de markt. Dit komt onder andere door de inmenging van Tesla topman Elon Musk, die meerdere malen zijn waardering uitsprak voor de munt via Twitter. De beloning voor het minen van een blok bedraagt ongeveer 10.000 DOGE.

Overige

Er zijn nog ontelbaar veel andere munten op de markt. De lijst hierboven is samengesteld uit de drie munten die het meest stabiel en snelst groeiende zijn.

Andere populaire munten die je kunt minen zijn onder andere:

  • Monero (XMR)
  • Litecoin (LTC)
  • ZCash (ZEC)
  • Grin (GRIN)
  • Ravecoin (RVN)

Mining pools

We hebben het al even kort benoemd, maar mining pools zijn tegenwoordig een steeds populairder wordende tool die ingezet wordt bij het minen van crypto.

Als je van plan bent om alleen te gaan minen, dan kan het goed zijn dat je er behoorlijk lang over doet voordat je eindelijk een keer een blok gevonden. Vooral bij Bitcoin kan het proces in je eentje erg lang duren en kunnen de kosten van je apparatuur en energie als snel oplopen.

Als je dit liever niet hebt, dan kun je gemakkelijk gebruikmaken van een mining pool. Met een mining pool ga je in samenwerking met andere crypto miners het proces samen aan. Hierdoor zorg je ervoor dat het resultaat een stuk sneller bereikt kan worden.

Er zijn twee verschillende soorten mining pools. Zo heb je de Pay-Per-Share mining pool (PPS). In deze pool krijg je een vast aandeel gebaseerd op de bijdrage die jij hebt geleverd. Het voordeel hieraan is dat er niet per se een blok gevonden en opgelost hoeft te worden. Dit is het risico dat de aanbieder van de pool neemt. De kans is wel groot dat het een flinke duit kan kosten om mee te doen hierdoor.

De andere mining pool methode is de Pay-Per-Last-N-Shares mining pool (PPLNS). In tegenstelling tot de PPS is het bij deze mining pool wel van belang dat er een block gevonden wordt. Zodra dit is gebeurd wordt er gecontroleerd op het aantal ingezonden shares. Dit noemen we N. Stel dat de beloning voor een blok 12,5 BTC is. De aanbieder van de pool neemt een deel van de opbrengst. Waarom zou hij dit anders aanbieden? Als hij zijn 20% heeft gepakt, blijven er nog 10 BTC over. Vervolgens wordt er gekeken naar jouw aandeel in het vergaren van dit blok. Als daaruit blijkt dat dit 10% is, dan heb jij 1 BTC vergaard met deze pool.  

Hoeveel geld kun je met crypto minen verdienen?

Dit is natuurlijk de hamvraag. Je gaat natuurlijk niet beginnen met het minen van crypto omdat het je een leuke ervaring lijkt, je wilt er natuurlijk geld aan verdienen.

Gelukkig is de vraag “Hoeveel geld kun je met crypto minen verdienen?” relatief gemakkelijk te beantwoorden. Je kunt er namelijk zo veel mee verdienen als dat jij zelf wilt. Het is allemaal afhankelijk van de apparatuur die je gebruikt, hoe krachtig je computer is en hoeveel tijd je hierin investeert.

De cryptowereld is een plek waar je veel geld kunt verdienen en crypto minen is misschien wel de makkelijkste methode om hieraan mee te doen.

Wil je meer weten over crypto minen? Leren hoe je winstgevend moet handelen? Of wil je jezelf aansluiten bij de grootste crypto community van Nederland? Via onderstaande knop kun je gratis beginnen met de Crypto Masterclass van Derek Westra en Patrick Suiker!

Crypto Masterclass

Geld verdienen met Bitcoin en andere cryptocurrency’s?

Begin vandaag nog met de nr. 1 Crypto cursus van dit moment!

Reserveer een plek voor de Masterclass!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *