Wat zijn cryptovaluta?

Wat zijn cryptovaluta?

Als je in de afgelopen jaren jezelf bezig hebt gehouden op het internet, dan zal je ongetwijfeld de naam Bitcoin wel een keer voorbij hebben zien komen. De munt is niet meer weg te denken in ons bestaan en is dan ook regelmatig het gesprek van de dag in het nieuws of op het internet.

De Bitcoin is dan ook de meest bekende cryptovaluta.

Maar ondanks dat het een bekende cryptovaluta is wordt hij lang niet door iedereen gebruikt. Dit komt omdat de Bitcoin, net als andere cryptovaluta, alleen op het internet bestaat. Er zijn dus geen fysieke munten en briefjes van.

Maar wat zijn het eigenlijk precies, die cryptovaluta? En hoe kan het zijn dat ze zo gewild zijn? Daar gaan we in dit artikel verder op in!

Een diepere kijk

We kennen allemaal de Bitcoin wel, maar wist je dat er nog duizenden andere cryptovaluta bestaan?

Een cryptovaluta, vaak afgekort naar crypto, is een digitale munteenheid die een alternatief biedt op ons traditionele geld. Het wordt dan ook lang niet altijd erkend als zijnde geld, maar vaak wel als ruilmiddel. Hierdoor kunnen bedrijven zelf bepalen of zij deze aannemen.

Een van de meest belangrijke eigenschappen van cryptovaluta is dat het gedecentraliseerd is. Dit betekent dat het niet in de handen van een overheid is. Hierdoor wordt de waarde van de crypto bepaald door het netwerk dat werkt via vraag en aanbod.

Hoewel er veel verschillende soorten crypto eenheden op de markt zijn delen toch alle munten een eigenschap. Alle cryptomunten werken namelijk via blockchaintechnologie.

Een blockchain is een techniek die draait om het veilig en efficiënt afhandelen en opslaan van transacties tussen twee partijen. Dit kan gaan van contracten tot dus ook cryptomunten. De informatie van de transactie wordt opgeslagen zonder dat er een derde partij aan te pas hoeft te komen. Elk blokjes in de ketting bevat informatie van de vorige wat resulteert in een lange, vergrendelde en onbreekbare ketting van informatie.

Hoe is cryptovaluta begonnen?

Het is iets wat de laatste paar jaren eigenlijk pas populariteit en aandacht krijgt, maar toch bestaat het al langer dan je zou denken.

Het oorspronkelijke idee en eerste concept van de techniek achter cryptovaluta, de blockchaintechnologie, stamt af uit 1998. Dit concept is ontwikkeld door Wei Dai en werd gedeeld op een mailinglijst van Cypherpunks. Dit was een mailinglijst uit de jaren ’90 waarin gediscussieerd werd over cryptografie, wiskunde, politiek en filosofie.

Het duurde toch tot 2009 voordat het concept geïmplementeerd als opensourcesoftware door de ontwikkelaar(s) Satoshi Nakamoto, die het eerste block, ook wel het genisisblock genoemd, op 3 januari van dat jaar maakte.

Dit was dan ook de geboorte van de eerste cryptomunteenheid en tevens de bekendste; de Bitcoin.

In het begin van het bestaan van de munt vonden er geen andere transacties plaats naar de standaard beloning van 50 Bitcoin. Dit ging door tot het jaar erop toen de eerste aankoop werd gedaan met de munt in de vorm van twee pizza’s voor 10.000 Bitcoin. Het begin was er, maar de munt zag een jaar later pas dat hij een waarde had van $1.

Dit was de eerste keer dat een digitale munt een daadwerkelijk significante waarde had op de financiële markt en was het startsein voor andere cryptovaluta. Binnen slechts zes jaar wist de munt een waarde te krijgen van $20.000 en waren er duizenden andere munten op de markt die ook groot wilde worden.

Direct van start met onze gratis Crypto training?

Bezoek de kortingspagina!

Andere cryptovaluta

Nu hebben we het al vrij uitgebreid gehad over het ontstaan en de opkomst van de eerste crypto, de Bitcoin. Maar er bestaan, naast de Bitcoin, nog duizenden andere munten die in grote lijnen hetzelfde doen als de Bitcoin.

Een van de belangrijkste overeenkomst tussen alle cryptovaluta is dat het allemaal werkt via blockchaintechnologie. Maar ondanks dat dit een gegeven is betekent het niet dat ze allemaal hetzelfde werken. Vaak zitten er kleine verschillen in werkingen en toepassingen van de munten waardoor zij zichzelf apart kunnen zetten op de markt.

Ethereum

Een van de meest populaire munten op de markt naast de Bitcoin is de Ethereum. Deze crypto is gestart in 2015 en is ontwikkeld door de Russische Vitalik Buterin. Het platform van Ethereum biedt een basis voor zogeheten dapps. Dit zijn gedecentraliseerde applicaties die ervoor zorgen dat er makkelijk gewerkt kan worden met smart contracts.

Vergis je niet, Ethereum is dus niet de munt maar het platform. De munt die gebruikt wordt op het platform heet de Ether.

NEO

Ook wel de “Chinese Ethereum” genoemd is NEO ook een populair platform. Dit platform heeft zijn reputatie te danken aan zijn werkwijze die zo goed als identiek is aan die van Ethereum. De eenheid van NEO noemen we de GAS coin en wordt gebruikt om te betalen op het netwerk.

NEO richt zich vooral op de Aziatische markt in tegenstelling tot Ethereum die het probeert op de westerse markten.

Hoe krijg je cryptovaluta?

Er zijn verschillende manieren om in bezit te komen van cryptovaluta. Een van de mogelijkheden, en misschien ook wel de meest bekende, is om te gaan minen.

Minen is een proces waarbij jij jouw computer ter beschikking stelt voor het berekenen en vastleggen van de transacties die plaatsvinden in de blockchain. Door je computer hiervoor te laten gebruiken wordt de eigenaar beloond in de crypto in kwestie.

Een andere manier om crypto te krijgen is door gebruik te maken van een handelsplatform. Websites zoals Binance en Coinbase bieden een platform waar je veilig en makkelijk meerdere cryptovaluta kunt kopen.

Conclusie

Cryptovaluta is een relatief nieuwe vorm van betalen. Wat wel duidelijk is, is dat het een behoorlijke indruk heeft gemaakt op de financiële wereld van nu.

Bitcoin is de grondlegger van de cryptovaluta en tot op heden nog steeds de grootste. Maar met de opkomst van veel andere cryptovaluta zoals Ethereum en NEO wordt de markt steeds verder geopend voor andere cryptovaluta.

Crypto Masterclass

Geld verdienen met Bitcoin en andere cryptocurrency’s?

Begin vandaag nog met de nr. 1 Crypto cursus van dit moment!

Reserveer een plek voor de Masterclass!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.