Hoe krijg je sterke backlinks naar een website?

10 handige tips voor effectieve linkbuilding!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
SEO
mm

Iedereen wil natuurlijk niets liever dan hoger scoren in Google. De term SEO valt tegenwoordig niet enkel meer bij specialisten, maar ook gewone mensen zijn ermee bezig. Een van de SEO technieken die gekend is om hoger te ranken, is het gebruik van backlinks. In dit artikel kom je er alles over te weten. Bovendien zullen we je 10 fantastische tips meegeven waarmee jij gegarandeerd meer backlinks gaat krijgen.

Wat zijn backlinks?

Linkbuilding, nog zo’n term die vroeger enkel door specialisten werd gebruikt, maar die vandaag de dag door het grote publiek wordt toegepast. Op een website dienen zich voor SEO doeleinden verschillende links te bevinden: interne links en externe links. Een interne link, is een hyperlink die verwijst naar een andere pagina, op dezelfde website. Een externe link daarentegen verwijst naar een pagina op een andere website. Helaas vallen deze twee link types buiten de beschouwing van dit artikel.

Backlinks zijn links op een andere website, die bezoekers doorsturen naar jouw pagina. In feite is de backlink een inkomende link. Vanuit de visie van de website waar de link naar jouw pagina wordt geplaatst, spreken we gewoon over een externe link. Hun bezoekers worden doorgestuurd naar jouw website.

Het belang van sterke backlinks

Meer backlinks krijgen is allemaal goed en wel, maar op welke manier kunnen die jou helpen om hoger te ranken? Wel, Google kent aan elke website een bepaalde autoriteit toe. Heb jij het artikel met de meeste nuttige info over een bepaald onderwerp? Dan zou je hoger moeten verschijnen. Hoewel de Google bots jouw webpagina’s scannen, kunnen zij toch niet helemaal alleen bepalen hoe relevant jouw artikel is. In plaats daarvan scannen ze andere websites op links die refereren naar jouw website. Het algoritme gaat ervan uit dat indien jouw website echt de beste info bevat, andere mensen ook naar jouw pagina zullen linken.

Alleen telt niet elke link mee voor een even groot aandeel. Indien een website die zelf erg veel autoriteit heeft op een bepaald gebied, linkt naar jouw website, dan zal je hoger gerankt worden. Is het echter een website die zelf geen relevante info beschikbaar heeft, die linkt naar jouw pagina? Dan zal het resultaat zo goed als nihil zijn. Google probeert er namelijk altijd voor te zorgen dat iemand die de zoekmachine gebruikt, zo snel mogelijk een antwoord vindt op zijn of haar vraag.

Sterke backlinks verkrijgen: 10 handige tips

Ben jij ook iemand die meer van de praktijk is, dan van de theorie? Wel dan heb ik goed nieuws, want ik heb voor jou tien fantastische tips op een rijtje gezet zodat je aan de slag kunt met het verkrijgen van sterke backlinks.

LESS IS MORE

Een fout die veel mensen maken wanneer ze beginnen met SEO, is dat ze vooral heel veel backlinks proberen te vergaren. Uiteraard is het op termijn wel zo, dat je zoveel mogelijk backlinks wil. Toch kun je je beter focussen op de kwaliteit van de backlinks en niet op de kwantiteit. Hoewel het zeer eenvoudig lijkt om backlinks te plaatsen, gaat er toch heel wat meer achter schuil.

Het is beter om voldoende onderzoek te doen, dan je tijd te verspillen aan het maken van slechte backlinks. Slechte links zijn bijvoorbeeld verwijzingen van pagina’s die zelf helemaal geen content hebben. Deze pagina’s zijn enkel in het leven geroepen om backlinks te creëren. Alleen is deze techniek een beetje te doorzichtig: het algoritme heeft dat namelijk snel door.

Biedt zelf eerst waarde aan

Backlinks krijgen op een kunstmatige manier kan handig zijn om nog net een beetje hoger te ranken. Toch kan ik niet genoeg benadrukken dat je ook moet proberen om zoveel mogelijk waarde te bieden met jouw website. Op die manier zal je automatisch backlinks krijgen van andere pagina’s, zonder dat je ernaar moet vragen.

Keuze van de website voor plaatsing

Uiteraard kan je naar elke website een berichtje sturen met de vraag of je een backlink mag plaatsen, maar zo eenvoudig is dat jammer genoeg niet. Om een sterke backlink te verkrijgen, is het belangrijk dat de informatie van op die website ook overeenkomsten heeft met de pagina waar ze naartoe linkt. Een website over keukens zou bijvoorbeeld perfect kunnen linken naar potten en pannen. Een website over auto’s daarentegen, kan beter geen link plaatsen naar jouw website met potten en pannen. Zorg er steeds voor dat links relevant zijn, want anders kan je er beter geen tijd insteken.

Kwaliteit website van plaatsing

Niet alleen de relevantie is belangrijk, maar ook de kwaliteit van de website waarop je een backlink wil krijgen, moet in rekening gebracht worden. Er wordt wel eens gesproken over een autoriteitsscore, maar vanuit mijn ervaring kan ik niet zeggen dat ik daarin effectief een verschil merk. In plaats van te kijken naar die score, bekijk ik liever zelf de website waarop ik mijn link zou willen. Is deze website al SEO geoptimaliseerd? Bieden ze kwalitatieve content aan? Zou ik zelf naar deze website gaan? Indien je telkens ja kunt antwoorden op deze vragen, dan kan je er vrij zeker van zijn dat de website het zelf ook goed doet. Of tenminste toch even goed als je het zelf doet.

Backlink verwerken

Een backlink op andermans website laten plaatsen, vraagt natuurlijk ook een beetje omkadering. Zoals ik daarnet al zei, bestaan er websites waarop enkel duizenden links te vinden zijn, maar verder niets. Zoals je in het voorgaande puntje hebt geleerd, is kwaliteit ook erg belangrijk. Maak daarom een goed en relevant artikel, waarin je de backlink kunt verwerken.

Voor Google geldt meestal dat langere artikels worden gezien als waardevoller. Probeer daarom bij het maken van een linkbuilding artikel, steeds een minimum van 500 woorden te hanteren. Uiteraard kan daarvan worden afgeweken, maar hou dit zeker in je achterhoofd.

Voor iets hoort iets

Alleen inkomende links naar jouw website verwerven, dat zou natuurlijk te mooi zijn om waar te zijn. Iedereen wil dat namelijk. Ofwel zal men je vragen om daarvoor een vergoeding te betalen, ofwel zal je zelf ook een backlink moeten plaatsen voor iemand anders. Weet dat een externe link er niet voor zorgt dat jouw pagina minder belangrijk is.

Indien iemand voor jou een link plaatst, dan kan je ook voor een ander een link plaatsen. Vaak apprecieert Google het zelfs dat je gebruik maakt van externe bronnen, en dat je deze opneemt op jouw eigen pagina.

Regelmatig vernieuwen

Backlinks zijn enkel sterk, zolang ze relevant blijven. Je kunt uiteraard proberen om zoveel mogelijk evergreen content te maken, maar soms moet er toch iets aangepast worden. Dat geldt zowel voor jouw persoonlijke pagina, als voor de pagina waarop de backlink wordt geplaatst. Probeer zeker 1 à 2 keer per jaar, afhankelijk van de content, te kijken of je geen relevante vernieuwingen kunt aanbrengen. Op die manier zorg je ervoor dat je kunt blijven concurreren met de nieuwste pagina’s op Google.

Maak gebruik van sociale media

Ook sociale media zijn een krachtige tool. Toch zijn er nog steeds heel veel mensen die zich eraan mispakken. Door op een sociaal mediaprofiel een backlink naar jouw website te plaatsen bij een relevante post, kan je niet alleen rechtstreeks meer bezoekers verzamelen, maar heb je ook meteen een extra backlink te pakken.

Bovendien kan jouw bericht op sociale media heel vaak gedeeld worden, waardoor de backlink ook wijder verspreidt raakt.

Maak jouw bedrijf of organisatie kenbaar

Een website goed laten scoren, lukt nog steeds het beste indien mensen ook effectief op zoek willen gaan naar jouw website. Om die reden kan het goed zijn om je bijvoorbeeld te laten opnemen in een gids van bedrijven. Aan de andere kant, kunnen ook kanalen zoals LinkedIn van pas komen. Zorg dat jouw naam goed gaat opvallen en zorg ervoor dat de contactgegevens (aldus jouw website) er bij worden vermeld.

Laat je helpen door een specialist

Zelf backlinks gaan plaatsen en op zoek gaan naar de juiste host websites, is niet altijd even makkelijk. Je zult al snel merken dat niet iedereen staat te springen om een link naar jouw website te plaatsen. Vaak is dit, omdat men zelf niets afweet van linkbuilding.

Specialisten hebben daarentegen een uitgebreid bestand van websites waarop ze backlinks kunnen plaatsen. Het voordeel is dat zij ook voor jou deze website al hebben gescreend. Daarentegen kunnen zij interessante tarieven onderhandelen, aangezien ze grotere volumes afnemen.

Wil je je echt niet laten begeleiden? Zorg er dan zeker voor dat je voldoende kennis opbouwt, voor je eraan begint. Anders is de tijd die je erin zult gestoken hebben, waarschijnlijk zo goed als helemaal verloren.

Tot slot

Nu zou je een goed beeld moeten hebben van hoe je sterke backlinks kunt krijgen. Door deze tien tips, of toch enkele ervan toe te passen, zal je merken dat jouw website langzaam maar zeker hoger zal gaan scoren. Onthoud altijd dat je je niet alleen moet focussen op de backlinks, maar vooral ook op de kwaliteit van jouw eigen website.

Er zijn naast het verkrijgen van backlinks nog veel meer SEO factoren die het verschil kunnen maken. Wil jij weten welke factoren dat zijn en hoe je die op jouw website kunt toepassen? Wellicht heb je iets aan de videocursus van SEO specialisten Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren.

De cursus ‘Meester in SEO’ is zonder twijfel de meest complete SEO cursus van dit moment. Wil jij weten wat er nodig is om op populaire zoektermen bovenaan te verschijnen? Na het volgen van ‘Meester in SEO’ ben ook jij een SEO specialist!

Meester in SEO: de nr. 1 SEO cursus van dit moment!

Jouw website op de 1e pagina van Google?

Begin direct met het optimaliseren jouw website!

Ja, ik wil hoger scoren in google!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *