Goud en zilver inruilen voor geld

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
mm

Voor heel wat beleggers bleek goud altijd een veilige haven te zijn. Ook tijdens de coronacrisis steeg de prijs van het goud naar ongekende hoogtes. Aangezien het goud zo duur werd, lokte ook zilver de interesse van beleggers. Zilver was op dat moment nog een stuk goedkoper en beleggers begonnen te denken dat goud overgewaardeerd raakte. Beide materialen zijn vrij zeldzaam, aangezien ze niet zo makkelijk gewonnen kunnen worden. Het besef dat de grondstoffen op onze aarde eindig zijn, trok ook de prijs van beide edelmetalen op. Eens de voorraad is opgebruikt, zal de prijs van beide grondstoffen nog aanzienlijk stijgen, maar dit kan gerust nog honderden jaren duren.

Wil je graag investeren in goud of zilver? Of wil je juist goud en zilver omzetten in geld? In beide richtingen is het mogelijk om handel te drijven. Toch is het verhandelen van deze twee unieke grondstoffen toch net iets complexer dan het verhandelen van aardappelen of appels. Om deze reden heb ik er voor jullie een artikeltje over geschreven. Hier kom je alles te weten over het aankopen van goud en zilver, goud en zilver inruilen voor geld en over de wisselkoersen waar je rekening mee dient te houden. Ook willen we jullie kennis laten maken met trading212, een platform waarop je goud en zilver makkelijk kan verhandelen.

Inhoudsopgave

De wisselkoersen

Wil je graag goud inruilen voor geld? Dan is het belangrijk om te weten wat de goudprijs is. Ook indien je zilver wil inruilen voor geld, moet je rekening houden met de prijs van zilver. Jammer genoeg zijn deze prijzen niet zo eenvoudig als de prijskaartjes die je in de supermarkt vindt. De goudprijs bestaat namelijk niet. Vooreerst is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen verschillende kwaliteiten van goud. Het is logisch dat zuiver goud (99,99%) duurder is dan een samensmelting van goud met andere metalen.

Om het nog wat complexer te maken, moet je er ook aan denken dat de prijs van zowel goud als zilver continu fluctueert. Mocht je nu zilver inruilen voor geld, dan zou je daar een ander bedrag voor krijgen, dan dat je zou krijgen indien je het pas volgende week inruilt. De prijs van zowel goud als zilver wordt bepaald aan de hand van de wisselkoers. De wisselkoers geeft aan tegen welke prijs de markt, van deze grondstoffen, in evenwicht is. Net zoals bij andere zaken in de economie, zoals aandelen en dergelijke, vinden we het evenwichtspunt terug via de prijs, waar vraag en aanbod aan elkaar gelijk zijn. Vraag je een hogere prijs dan de evenwichtsprijs, dan zal er niemand bereid zijn om jouw goud of zilver in te ruilen voor geld. Ook het omgekeerde klopt: indien iemand minder biedt dan de evenwichtsprijs, dan zal jij niet geneigd zijn om het order te aanvaarden.

Actuele goedkoers Trading212
Koersverloop goudprijs bij Trading212

Aan- en verkoopprijs

Als je dacht dat je het nu al helemaal begreep, dan moet ik je helaas teleurstellen. Het is namelijk niet onlogisch dat ook de broker, diegene die de transactie helpt uit te voeren, winst wil maken. Daarom wordt er steeds nog een kleine marge gerekend op de aan- en verkoopprijs.

Ik zal dit even illustreren met een voorbeeldje. Stel dat de evenwichtsprijs van het zilver momenteel 100 euro bedraagt voor een bepaalde hoeveelheid. Wil jij je zilver verkopen? Dan zal je daar slechts 99 euro voor kunnen krijgen. Wil iemand dezelfde hoeveelheid zilver, op datzelfde moment aankopen? Dan zal hij daar 101 euro voor moeten neertellen. In beide gevallen verdient de broker dus een klein procentje voor zijn tussenkomst.

Soorten goud en zilver: fysiek of digitaal

Goud en zilver omzetten in cash geld, of de omgekeerde transactie, kan uitgevoerd worden op verschillende manieren. In de eerste plaats moeten we een belangrijk onderscheidt maken tussen fysieke materialen, of een belegging in zogenaamde digitale grondstoffen. Iedereen begrijpt wel wat fysiek goud is, maar digitaal goud vergt iets meer uitleg. Bij de aan- of verkoop van digitaal goud, krijg je nooit een fysiek stukje goud in je handen. Je weet dat het over een bepaalde hoeveelheid goud gaat, maar het wordt niet fysiek doorgegeven van de ene persoon aan de andere.

Je koopt bijvoorbeeld aandelen van een bedrijf dat goud bezit. In dat geval bestaat het goud wel degelijk, maar jij krijgt het nooit te zien. Het goud blijft veilig in de kluis liggen bij het bedrijf waarvan je aandeelhouder bent geworden. Ook bestaan er trackers, die enkel de prijs van het goud weerspiegelen. Bij deze digitale vorm, komt er zelfs geen fysiek goud aan te pas. Bij deze vorm van investeren, koop je geen aandelen van een bedrijf dat zelf goud bezit. Je koopt alleen een certificaat dat jij een bepaalde hoeveelheid “goud” koopt tegen een bepaalde prijs. Dat certificaat kan je dan weer doorverkopen op een later moment. Stijgt de evenwichtsprijs van het goud, dan is jouw certificaat meer waard. Daalt de prijs, dan is jouw certificaat uiteraard minder waard.

Een derde manier waarop je in digitaal goud kan investeren, is door het kopen van aandelen van een goudmijn. In dit geval komt er ook fysiek goud aan te pas, maar moet het nog uit de mijn worden gehaald. Indien je meer informatie wil over deze vormen van investeringen, raad ik je aan om je te wenden tot een beleggingsadviseur. Dit artikel is louter indicatief bedoeld en bevat geen aanbevelingen, noch specifieke adviezen.

Goud en zilver inruilen voor geld

Afhankelijk van welke soorten goud of zilver je bezit, kan je ze op een andere manier ruilen voor geld.

Fysiek goud en zilver

De meest eenvoudige vorm: fysiek goud of zilver, kan je omruilen bij een wisselkantoortje. Dit zijn vaak kleine bedrijfjes die de edelmetalen opnieuw smelten, om er zo weer juwelen of dergelijke van te maken. Als je met het goud bij hun langs gaat, zullen ze het eerst en vooral bekijken. Ze kijken naar de kwaliteit en houden ook rekening met de manier waarop het goud of zilver eventueel in een juweel verwerkt zit. Lijkt het bijna onmogelijk om de metalen eruit terug te winnen, dan zou het kunnen zijn dat ze dat stuk niet aanvaarden. Zodra ze alles hebben bekeken en de bruikbare stukken eruit hebben gehaald, zullen ze overgaan tot het wegen. Door het gewicht te vermenigvuldigen met de goudprijs, exclusief de extra marge, komen ze tot een bepaalde som die ze voor jouw grondstoffen willen neertellen. Het is dan aan jou om te zeggen of je al dan niet akkoord gaat met dat voorstel.

Afhankelijk van het wisselkantoortje, zullen ze jou betalen via de bankrekening of cash. Je dient er wel te allen tijde rekening mee te houden dat bedragen van meer dan 3000 euro niet meer in cash mogen worden uitbetaald. Dit wordt gedaan om het witwassen van zwart geld tegen te gaan.

Aandelen of trackers

Zoals je waarschijnlijk wel al kan vermoeden, kan je aandelen of trackers enkel verhandelen op de financiële markten. Hoewel je vroeger nog aandelen op papier had, verloopt de overdracht vandaag de dag enkel nog online. Het grote voordeel hiervan is dat de aangerekende kosten van brokers kleiner zijn, maar ook de liquiditeit is veel hoger dan bij fysiek goud en zilver. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met de openingsuren van een wisselkantoortje en je hoeft je niet te verplaatsen. Je kan de hele dag door goud en zilver inruilen voor geld en omgekeerd. Nog een groot voordeel van deze digitale producten, is het feit dat je bepaalde triggers kan instellen. Je kan bijvoorbeeld automatisch zilver verkopen, van zodra de prijs een bepaalt niveau aantikt.

Op welke manier je wil beleggen in een van deze grondstoffen, is volledig jouw persoonlijke keuze. Aangezien we geen beleggingsadviseurs zijn, kunnen en willen we daar helemaal geen invloed op uitoefenen. Wel kunnen we jou op de goede weg helpen, door je te vertellen over een platform waarop je zilver en goud kan aankopen.

Trading212

Trading212 is een digitaal platform dat haar klanten de mogelijkheid biedt om zelfs met weinig geld te investeren in goud en zilver. Daarbovenop bieden ze ook nog eens de mogelijkheid om te investeren in een grote waaier aan andere producten. Het grote voordeel van zulke platformen, is dat je meteen de prijs ziet die je voor materialen zoals goud of zilver moet betalen, of dat je onmiddellijk ziet hoeveel je ervoor kan krijgen.

Door deze ertsen online te verhandelen, kan je praktisch meteen terug over jouw geld beschikken. Net als bij andere investeringen, dien je er ook in dit geval rekening mee te houden dat je je hele inleg kunt verliezen. Investeer daarom alleen geld in goud en zilver, dat je gerust kan missen.

Trading212 - €100 gratis aandelen

Ontvang gratis aandelen T.W.V. €100!

Stort €1 bij Trading212 en ontvang gratis aandelen T.W.V. €100!

Claim jouw gratis aandelen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.