Geld verdienen met Twitch

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
Geld verdienen met Twitch

Maak jij weleens gebruik van Twitch om naar de livestreams van andere gamers te kijken? Dan weet je waarschijnlijk dat een paar van die gamers hier veel geld mee verdienen. Veel mensen dromen ervan om geld te verdienen met het spelen van games, toch is dit maar voor een klein groepje weggelegd. Gezien het feit dat jij op deze pagina bent belandt is de kans groot dat ook jij geld wilt verdienen via Twitch, maar wat zijn precies de mogelijkheden?

Geld verdienen met Twitch kan op verschillende manieren maar helaas is geld verdienen met het streamen van games nog niet zo makkelijk als het lijkt. Ook al is het streamen van games de laatste jaren veel makkelijker geworden, de praktijk laat zien dat niet iedereen hierin zal slagen. Bij het opzetten van een Twitch livestream komt namelijk meer kijken dan alleen een spelletje spelen, zo moet je ook verstand hebben van de specificaties van de games en moet je weten hoe je een relatie met de kijkers opbouwt.

Wil jij geld verdienen via Twitch? Dan is het belangrijk dat je jezelf van andere streamers onderscheidt. Waarom zouden mensen nu juist naar jouw livestream kijken en niet naar die van een ander? Het is belangrijk om daar over na te denken en hier op in te spelen. Ben jij ervan overtuigd dat je een goede streamer bent? In dit artikel gaan we het uitgebreid hebben over geld verdienen met Twitch!

Wat is Twitch?

Twitch is een populair streaming platform waarop gamers hun gameplay kunnen delen met anderen. Het platform werd in 2011 gelanceerd en is sindsdien uitgegroeid tot het één van de meest gebruikte streamingsdiensten ter wereld. Vroeger was het lastig om een goede livestream op te zetten, maar daar heeft Twitch verandering in gebracht. Bij PlayStation bijvoorbeeld kun je met een paar drukken op de knop je gameplay streamen naar Twitch. Mede hierdoor is de populariteit van het streamen explosief toegenomen.

Twitch is de laatste jaren explosief snel gegroeid en steeds meer gamers melden zich aan op dit platform. Over heel 2019 hebben meer dan 1 miljard mensen een livestream bekeken, en dit aantal loopt ook vandaag nog snel op. Tegenwoordig is Twitch één van de belangrijkste concurrenten van YouTube, dit blijkt niet alleen aan het aantal kijkuren maar ook aan het aantal nieuwe registraties. Daarnaast biedt Twitch haar gebruikers steeds meer verdien mogelijkheden aan waardoor zij zich snel van YouTube onderscheiden.

Hoe kun je geld verdienen met Twitch?

Zoals ik eerder al aangaf is Twitch.tv in relatief korte tijd uitgegroeid tot een gigantisch gameplatform. Vrijwel iedere fanatieke gamer heeft weleens een livestream bekeken of is zelf live gegaan. Daarnaast zijn er behoorlijk wat gamers die een goede naamsbekendheid hebben opgebouwd en een ware achterban hebben gecreëerd. Hier verdienen deze gamers veel geld mee want de inkomsten uit Twitch kunnen hoog oplopen.

Het starten van een livestream is zoals eerder aangegeven een fluitje van een cent, geld verdienen met een livestream is daarentegen een stuk lastiger. Er zijn bij Twitch 4 methodes om geld te verdienen maar voor iedere methode geldt dat je volgers en fans nodig hebt, hoe meer hoe beter! Zorg dus eerst voor volgers en focus je dan pas op het geld verdienen. Ben jij benieuwd naar de verdienmodellen van Twitch? Hieronder volgen de 4 methodes:

Adverteren in video’s en livestreams

Bij Twitch heb je net als bij YouTube de mogelijkheid om tijdens livestreams en video’s advertenties te tonen. Deze advertenties verschijnen bij de kijkers in beeld terwijl jij aan het streamen bent. Meestal worden de advertenties als kleine banners in speciaal gereserveerde ruimtes vertoond, maar soms wordt een stream of video ook speciaal voor het afspelen van een advertentie gepauzeerd. Voor ieder persoon die de advertentie ziet of op de advertentie klikt ontvangt de streamer een kleine vergoeding.

De vergoeding die je voor het vertonen van een advertentie krijgt is vaak niet om over naar huis te schrijven, meestal gaat dit om een paar eurocent per kijker. Om deze methode interessant te maken heb je dus echt veel volgers nodig. Stel dat je 1 miljoen volgers hebt en deze miljoen volgers krijgen allemaal een advertentie te zien waar jij 3 eurocent voor krijgt. Dan heb je al minimaal €30.000,- verdiend.

Voordat je advertenties gaat vertonen is het belangrijk om één en ander uit te zoeken. Om te beginnen wil je niet teveel advertenties tegelijk vertonen, dit schrikt de kijkers af en gaat jou volgers kosten. Aan de andere kant wil je ook niet te weinig advertenties tonen want je wilt natuurlijk wel voldoende inkomsten genereren. Zoek dus een goede balans zodat de kijkers zich niet aan de advertenties storen maar jij wel genoeg inkomsten binnenhaalt.

Sponsordeals

Naast het vertonen van advertenties gaan veel populaire Twitch streamers ook op zoek naar sponsors. Sterker nog, ben jij een streamer met een grote achterban dan is de kans groot dat merken van bijvoorbeeld game ontwikkelaars jou gaan benaderen. Zij kunnen jou vragen om in ruil voor een flinke vergoeding een nieuwe game uit te proberen en dit live naar je volgers te streamen. Jouw volgers komen op deze manier in aanraking met nieuwe games en de verkoopcijfers van jou sponsor zullen (als het goed is) stijgen.

Na afloop van de livestream wordt bekeken hoeveel kijkers de stream heeft gehad en op basis daarvan wordt jou vergoeding berekend. In principe krijg je een vaste vergoeding per kijker en wordt de hoogte van deze vergoeding van tevoren afgesproken. Meestal ligt de vergoeding per kijker ergens tussen de €0,01 en €1,- maar dit verschilt per sponsor.

Je kunt je wel voorstellen dat je met een miljoen volgers zeer interessante sponsordeals krijgt aangeboden en dat je in een zeer korte tijd ontzettend veel geld kunt verdienen. Sponsoring is dan ook één van de best betaalde methodes om geld te verdienen met Twitch, het is ook direct de lastigste methode want het krijgen van een sponsordeal valt niet mee. Wil je meer kans maken op een sponsordeal? Focus je dan eerst het verkrijgen van genoeg volgers, de rest komt vanzelf!

Donaties

Het is ook mogelijk om tijdens een livestream donaties van kijkers te ontvangen. Mocht je zelf weleens naar een Twitch stream kijken dan heb je dit waarschijnlijk weleens gezien. Twitch streamers kunnen zogeheten donatiedoelen instellen, zij kunnen bijvoorbeeld de donaties gebruiken om een nieuwe headset, console of andere game-benodigdheden te kopen. Kijkers van de livestream kunnen dan vrijwillig een bijdrage doen en zo kan de streamer nieuwe producten aanschaffen om vervolgens nog betere livestreams te maken.

Geld verdienen met donaties werkt eigenlijk alleen als je een grote achterban hebt. Niet iedereen zal zomaar geld doneren en je moet het dus echt van je trouwe volgers hebben. De meeste donaties die je ontvangt zullen kleine bedragen van onder de €10,- zijn, maar er komen zo nu en dan ook weleens donaties voorbij van meer dan €100,-. Geld verdienen met donaties is dus een leuke aanvulling op de andere verdienmodellen maar met alleen donaties ga je het financieel niet redden.

Abonnementen

Het laatste verdienmodel dat we gaan behandelen zijn de Twitch abonnementen. Bij Twitch kun je bepaalde content alleen voor betalende abonnees beschikbaar stellen. Dit houdt in dat jou volgers om bij de desbetreffende content te komen en betaald abonnement op jouw Twitch kanaal moeten afsluiten. Over het algemeen kost dit ongeveer €5,- per maand en worden de inkomsten eerlijk tussen jou en Twitch verdeeld. Stel je voor dat je €2,50 per maand krijgt van 10.000 volgers. Dan verdien je al snel €25.000,- per jaar met alleen nog maar je abonnementen. 

Hoeveel geld kun je op Twitch verdienen?

Je weet nu hoe geld verdienen via Twitch precies werkt en welke methodes je hiervoor kunt gebruiken. Nu wil je waarschijnlijk weten hoeveel je met deze methodes kunt verdienen. In principe is dit vooral afhankelijk van jou eigen inzet, motivatie, doorzettingsvermogen en de tijd die je investeert. Het is zeker mogelijk om gigantische bedragen binnen te slepen maar dit gebeurd natuurlijk niet van de één op andere dag.

Om veel geld te verdienen zijn 2 factoren erg belangrijk. Ten eerste is de kwaliteit van je content een belangrijke factor, daarnaast speelt ook het aantal volgers een belangrijke rol. Je livestreams kunnen nog zo goed in elkaar zitten, zolang er niemand naar kijkt zul je geen stuiver verdienen. Dit werkt andersom natuurlijk precies hetzelfde, je kunt wel duizenden volgers hebben maar als jou livestreams leeg en inspiratieloos zijn dan zullen je volgers snel hun aandacht verliezen.

Dat je via Twitch veel geld kan verdienen dat hebben streamers als Ninja (zie onderstaande foto) wel bewezen. Door de hierboven omschreven methodes op zijn kanaal toe te passen verdient hij maandelijks ongeveer €500.000,-. Daarnaast staat een groot deel van zijn livestreams ook op YouTube, wat betekent dat hij ook daar veel inkomsten uit haalt.

Twitch streamer Ninja

Natuurlijk zal niet iedereen zomaar een half miljoen per maand gaan verdienen, het grootste deel van de Twitch streamers verdiend hooguit een paar honderd tot een paar duizend euro per maand. Dit heeft vooral te maken met de persoonlijkheid van de streamer. Om een grote achterban op te bouwen moet je namelijk zowel een interessante persoonlijkheid hebben als verstand van de games die je speelt. Dit blijkt voor veel streamers een gouden combinatie te zijn.

Kan iedereen geld verdienen met Twitch?

Geld verdienen met Twitch is in theorie voor iedereen mogelijk. Toch zie je in de praktijk dat dit moeilijker is dan het lijkt. Slechts een klein percentage van de streamers zal daadwerkelijk veel geld gaan verdienen, andere streamers moeten het vaak doen met enkele honderden euro’s per maand.

Geld verdienen met gamen is een droom van iedere gamer, maar rondkomen met alleen het spelen van games is niet voor iedereen weggelegd. Wil je series geld verdienen dan zul je continu online moeten zijn, moeten oefenen en andere gamers moeten overtuigen dat jij de allerbeste bent.

Om via Twitch geld te verdienen moet je de games die je streamt op het allerhoogste niveau kunnen spelen. Doe je dit niet dan ben je simpelweg niet interessant genoeg en zal niemand je kanaal gaan volgen. Om op Twitch geld te verdienen is het maken van voldoende game-uren dus een prioriteit!

Ook als je een game op het hoogte niveau speelt dan is er nog garantie dat je daadwerkelijk geld gaat verdienen. Dagelijks komen er honderden, zo niet duizenden streamers bij waarmee ook de concurrentie steeds groter wordt.

Met bovenstaande in het achterhoofd wil ik toch benadrukken dat je via Twitch echt veel geld kan verdienen. Het zijn vooral je eigen inzet, motivatie en doorzettingsvermogen die het succes bepalen. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de games die je speelt, maak er een mooie show van en zorg dat je opvalt tussen de rest, hoe meer je opvalt hoe beter!

Conclusie

Er zijn in totaal 4 methodes om via Twitch geld te verdienen, de beste resultaten zul je behalen door deze 4 methodes te combineren. Lang niet iedereen heeft het in zich om een succesvol Twitch streamer te worden, toch zijn er behoorlijk wat succesverhalen bekend. Eerder in dit artikel hadden we het al even over Ninja, de bekende Fortnite streamer. Door bovenstaande verdienmodellen te combineren verdient hij zo’n €500.000,- per maand en dat zijn alleen zijn Twitch inkomsten.

Wil je zelf als Twitch streamer aan de slag? Dan raad ik je aan om een populaire game uit te kiezen en je daarin te specialiseren. Fortnite is op het moment van schrijven één van de populairste games maar daarnaast doen ook Call of Duty en Fifa het ook altijd goed. Hoe meer mensen een game spelen hoe meer kijkers jij zult krijgen, maak dus voordat je met Twitch begint een selectie met veel gespeelde games en ga je daarin specialiseren!

Dat je met Twitch veel geld kan verdienen dat is nu wel bewezen. Maar jammer genoeg zal niet iedereen als professioneel gamer doorbreken. De kans bestaat dat jij het wel in je hebt en het is dus zeker het proberen waard, misschien schuilt er in jou wel een ware entertainer. Wil jij als Twitch streamer aan de slag? Registreren kan op deze pagina!

Affiliate Marketing Revolutie

Het geheim voor €7.500 + per maand via het internet?

Je ontdekt het in de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard!

Bezoek de kortingspagina!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *