How to: Livestreamen op Twitch, zo start jij je eigen livestream!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
mm

Ben jij van plan om een livestream op Twitch te starten? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten. Videogames zijn razend populair en steeds meer mensen proberen hun game-skills om te zetten in geld. Een Twitch livestream is hier een goede methode voor. Bij een Twitch livestream wordt je gameplay opgenomen en live uitgezonden op twitch.tv. Bezoekers van Twitch.tv kunnen via de website meekijken met hoe jij een game speelt. In ruil hiervoor krijgen zij advertenties te zien, kunnen zij geld doneren of een abonnement op je kanaal aanschaffen. Wil jij weten hoe je zelf een Twitch livestream kunt starten? In dit artikel ga ik dat haarfijn uitleggen! 

Een livestream starten op Twitch

Een livestream starten op Twitch

Een livestream starten op Twitch is in principe niet moeilijk. Hoe dit precies werkt dat is afhankelijk van het apparaat waarop je speelt. Speel je bijvoorbeeld op een PlayStation 4 of Xbox? Dan kun je met een paar drukken op de knop al live zijn, hier is geen externe software voor nodig. Speel je op een PC? Dan zul je wat externe software nodig hebben om live te gaan. Hieronder wordt per apparaat omschreven hoe je een Twitch livestream kunt starten:

PlayStation 4 

Een livestream starten op de PlayStation 4 is een fluitje van een cent. Het enige dat je nodig hebt is een Twitch account en een PlayStation Network account, PlayStation plus heb je niet nodig. Om te beginnen moet je je PlayStation Network account koppelen met je Twitch account. Dit kun je doen door naar je instellingen te gaan – daarna naar accountbeheer – daarna naar koppelen met andere services en vervolgens kies je voor Twitch. Je zou hier ook voor YouTube kunnen kiezen maar dat terzijde. Als je klaar bent met het koppelen van je accounts dan kun je een livestream starten door op de share knop van je controller te drukken. Vervolgens kies je voor gameplay uitzenden en selecteer je Twitch. Je gameplay wordt nu live uitgezonden op Twitch.tv. 

Xbox One

Op de Xbox One is het ook vrij eenvoudig om een livestream te starten maar dit werkt wel net even anders dan op de PlayStation 4. Om een livestream te starten op de Xbox One moet je eerst de Twitch app op je Xbox installeren. Deze kun je gratis downloaden uit de Microsoft Store. Als je de Twitch app op je Xbox hebt geïnstalleerd dan ga je naar het tabblad uitzenden en klik je vervolgens op streaming starten. Kies de game die je wilt uitzenden en start het spel op, je gameplay wordt nu live uitgezonden op je Twitch kanaal! 

Livestreamen via een PC of laptop is een stuk lastiger dan streamen vanaf een console. Hier heb je namelijk externe software en een klein beetje technische kennis voor nodig. Geen zorgen, hieronder wordt stapsgewijs uitgelegd hoe streamen vanaf een PC of laptop werkt en welke software je hiervoor nodig hebt. 

PC of laptop

Wil je games streamen vanaf een PC of laptop? Dan heb je om te beginnen natuurlijk een Twitch account nodig. Naast een Twitch account heb je ook streaming software nodig want het is helaas niet mogelijk om vanaf een computer direct naar Twitch te streamen. Er zijn meerdere softwarepakketten die je kunt gebruiken en de koppeling tussen deze software en je Twitch account is vrij eenvoudig in te stellen. Als je vanaf een PC of laptop gaat streamen dan is het belangrijk dat je een snelle computer hebt. Streaming programma’s zijn behoorlijk zwaar om te draaien en daarom zijn lang niet alle computers hier geschikt voor. Wil jij streamen vanaf een PC of laptop? Volg onderstaande stappen: 

Een Twitch account registreren en instellen

Twitch is een gratis streaming service, je kunt hier dus zonder betalingsverplichting een account registeren. Als je eenmaal een account hebt aangemaakt navigeer je naar je dashboard. Vul zoveel mogelijk gegevens in, vertel iets over jezelf en over de games die je wilt streamen. Zo krijgen potentiele volgers direct een idee over wie jij bent en wat jij doet. In je dashboard kun je ook streamcode vinden, het is belangrijk om deze code goed te bewaren, deze heb je namelijk nodig als je met streamen wilt beginnen. 

Streaming software downloaden

Als het goed is heb je nu een Twitch account geregistreerd en ben je bijna klaar om live te gaan. Het enige dat je nu nog nodig hebt is goede streaming software. Op de website van Twitch worden in totaal 7 toepassingen aangeraden waaronder de gratis streaming-service van Twitch: Twitch studio bèta. Twitch studio bèta is mijn persoonlijke favoriet maar wellicht werk jij liever met een ander streaming programma. Hieronder vind je een lijstje met streaming software die je gratis kunt downloaden: 

Het meest gebruikte streaming programma is de Open Broadcaster Software. Deze software kun je namelijk zowel op Windows, Mac als Ubuntu installeren en is net iets lichter dan de andere programma’s. Daarnaast is OBS een open-source programma wat betekent dat iedereen aan de broncode kan bijdragen, dit programma is dus altijd in ontwikkeling en wordt met de dag beter. 

Als je een streaming programma hebt uitgekozen en op je computer hebt geïnstalleerd dan hoef je alleen nog maar je Twitch account aan de software te koppelen. Dit doe je als volgt:

 • Login op je Twitch account en navigeer naar het creator dashboard.
 • Klik in het menu van het creator dashboard op voorkeuren en klik daarna op kanaal.
 • Op deze pagina vind je jouw persoonlijke streamcode, klik op kopiëren en open de Open Broadcaster Software.
 • Klik in het hoofdmenu van de Open Broadcaster software onder het tabblad bestand op instellingen en navigeer naar stream.
 • Selecteer Twitch als streaming service en vul de streamcode in.
 • Klik onderaan de pagina op toepassen en je bent klaar om te streamen. 

In principe ben je nu helemaal klaar om live te gaan. Hou ten alle tijden je persoonlijke streamcode geheim want via deze code kan iedereen direct naar jou kanaal streamen. Denk je dat iemand over jouw streamcode beschikt? Dan kun je deze via het Twitch creator dashboard makkelijk resetten. 

De eerste uitzending

Alles staat nu klaar om live te gaan. Je hebt nu een Twitch account, streaming software en een koppeling tussen beiden. Het echte werk gaat nu pas beginnen! Controleer voordat je met je eerste uitzending begint nog even of alle instellingen goed staan. Werken de audio en de camera naar behoren, kunnen de kijkers jouw stem horen? Dan kan het feest beginnen. 

Start om te beginnen het spel dat je wilt streamen op en voer de volgende stappen uit:

 • Open de Open Broadcaster Software.
 • Klik op het + tekentje onder bronnen.
 • Selecteer de optie vensteropname.
 • Selecteer het venster van de game die je wilt streamen.
 • Klik op start streaming.

De stream is nu in the air en je bent live op Twitch te zien. Het zal in het begin niet makkelijk zijn om op te vallen en waarschijnlijk heb je nog helemaal geen kijkers. Daarom volgen hieronder enkele tips waarmee je de kwaliteit van je streams kunt verbeteren. 

Hoe maak je een goede livestream?

De meest gemaakte fout van beginnende live-streamers is dat zij zich volledig op de game focussen en niet bezig zijn met de entertainment. Vaak vinden de Twitch gebruikers de entertainment juist leuk en willen ze niet alleen naar een saaie gameplay kijken. Weet jij een band met de kijkers op te bouwen? Dan zullen zij vaker naar jou kanaal terugkeren. 

Een andere make or break voor je livestream is natuurlijk de kwaliteit van je games. Gamers hebben een hekel aan haperende spelletjes en daarom is het belangrijk dat je een goede computer hebt. Twijfel je of jouw computer goed genoeg is? Wellicht kun je met de grafische instellingen van je game de kwaliteit iets verbeteren. 

De laatste tip die ik je kan meegeven zijn de special effects die je aan je stream kunt toevoegen. Zo kun je jezelf opnemen tijdens het gamen en kun je de kijkers ‘face to face’ toespreken. Met een beetje technische kennis kun je met de Open Broadcaster Software nog meer special effects toevoegen maar daar gaan we in dit artikel niet verder op in. 

Tot slot

Zoals je ziet is het niet heel moeilijk om een livestream te beginnen. Zeker de komst van Twitch heeft alles een stuk makkelijker gemaakt. Livestreamen is een leuke manier om met andere gamers in contact te komen en kan daarnaast ook zeer winstgevend uitpakken. Geld verdienen met Twitch is de laatste jaren een ware hype, en jij weet nu hoe je een goede livestream kunt starten. Het zal in het begin niet meevallen om kijkers aan je te binden maar dit is slechts een kwestie van tijd. Zorg dat je zelf plezier hebt in het streamen en dan zal de rest vanzelf komen!

Affiliate Marketing Revolutie

Het geheim voor €7.500 + per maand via het internet?

Je ontdekt het in de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard!

Bezoek de kortingspagina!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *