Wat is WordPress?

WordPress logo

Als je bezig bent met het oprichten van je eigen website, blog of webshop dan zal je de naam WordPress ongetwijfeld zijn tegengekomen. Dat is eigenlijk ook wel logisch. WordPress is een zogeheten Content Management Systeem, of CMS in het kort. Dit zorgt ervoor dat je op een gemakkelijke manier een website of blog kunt oprichten zonder al te veel kennis te hoeven hebben van coderen. Veel grote ondernemingen maken gebruik ervan. Met meer dan 75 miljoen sites, wat pakweg 39,5% van alle websites op het internet is, maakt gebruik van WordPress. De officiële website van het Witte Huis, Microsoft en The Obama Foundation maken onder andere gebruik van deze dienst.

Maar je wilt natuurlijk niet weten wie er gebruik maken van WordPress maar wat het precies is. Wat kan WordPress voor jouw nieuwe website, blog of onderneming betekenen? Daar gaan we het in dit artikel uitgebreid over hebben!

Het begin

Het gebruiken van het internet werd in het begin van de jaren 2000 steeds normaler. We begonnen langzaam af te stappen van de trage en tergende inbelverbindingen en maakte steeds vaker gebruik van stabiele ADSL-verbindingen. Doordat het gebruik van het internet toenam werd het maken van een blog ook steeds populairder. Het is een erg gemakkelijke manier om op een informele manier informatie te kunnen delen en mensen op de hoogte te kunnen houden.

Veel websites en blogs draaide in deze periode op een systeem genaamd b2/cafelog. Dit systeem is ontwikkeld door de Franse Michel Valdrighi en was werkzaam met PHP, wat een veel gebruikte taal is om mee te programmeren. Meer dan 2000 websites zouden gebruik maken van b2/cafelog. Dit zou ervoor zorgen dat foto’s en blogposts gemakkelijk te plaatsen zijn op jouw website. Ook Matt Mullenweg, oprichter van WordPress, maakte hier om deze doeleinden gebruik van de service.

Hij had in het verleden al een keer laten weten dat hij geïnteresseerd zou zijn in het maken van een project gebaseerd op de eerdere code van de b2/cafelog service, een zogeheten fork. Samen met Mike Little, die reagerende op de aankondiging van het maken van de fork, ontwikkelde hij WordPress. De eerste versie kwam uit op 27 mei 2003 en sloeg in als een bom. De ontwikkelde fork van Mullenweg en Little groeide snel in gebruikers, waardoor het team groeide en zetten hiermee de software van Valdraghi buitenspel.

Maar de echte groei kwam na het voorjaar van 2004 en de komst van het door WordPress ontwikkelde Ping-O-Matic. Dit zorgde ervoor dat nieuwe posts op een blog of website meteen aangemeld werden bij zoekmachines. Dit in combinatie met de fout van concurrent Movable Type, een ander populair platform in die tijd, om hun service betaald te maken resulteerde in een exponentiële groei van WordPress. Sinds dien is WordPress niet meer weg te slaan en staat het tot op de dag van vandaag stipt bovenaan.

Het type websites

WordPress is begonnen als een service vooral gericht op blogs. Normale websites konden er wel gebruik van maken maar dat was toch aanzienlijk minder populair. Inmiddels is dit compleet omgedraaid. Door het toevoegen van verschillende functies zoals plugins en thema’s is het mogelijk om zo goed als elke website op te zetten die jij maar wilt. Denk hierbij aan zakelijke websites, webshops en blogs maar ook portfolio’s, sociale netwerken en fora. Hierdoor maken veel grote websites van grote bedrijven, nieuwskanalen en zelfs overheden gebruik van de service van WordPress.

Je kunt het eigenlijk zo gek maken als je zelf wilt. Hierdoor is WordPress voor veel mensen en ondernemingen de perfecte keuze die past bij hun behoeften.

Verschil tussen WordPress.org en WordPress.com

Misschien heb je al gezocht naar WordPress via een zoekmachine. Als je dit hebt gedaan dan is je wellicht opgevallen dat er twee websites zijn: WordPress.org en WordPress.com. Je hoeft niet bang te zijn dat je opgelicht wordt of iets dergelijks, de services zijn beide officieel van het bedrijf. Er zitten echter wel wat veranderingen aan de services. Dit is ook logisch, anders zouden ze er niet twee aparte websites voor hebben, toch?

WordPress.org

Dit is het idee waar het allemaal oorspronkelijk mee begon. WordPress.org is namelijk een zelf-gehoste versie van WordPress. Deze software is wat ze opensource noemen en kan dus door iedereen gebruikt en aangepast worden. Zo is namelijk de software zelf ook begonnen.

Met de software van WordPress.org kun je je eigen webhost maken om een website mee te creëren. De software zorgt eigenlijk alleen voor de handvatten, maar het zware werk zou je zelf moeten doen. Je moet hierdoor je eigen domeinnaam bemachtigen en deze aanschaffen.

Een van de grootste voordelen die mensen geven aan het hebben van de software van WordPress.org is dat het 100% te beheersen is. Je kunt alles doen met jouw website wat je wilt. Je kunt plugins installeren die afkomen van derden en elk thema gebruiken die je wilt. Dit zorgt voor een wat moeilijker gebruik, doordat je wel wat kennis nodig hebt, maar wel voor absolute vrijheid. Als kers op de taart is de software ook nog eens 100% gratis en te downloaden en te gebruiken voor iedereen.

WordPress.com

Waar de grote concurrent halverwege de jaren nul ten onder aan ging is inmiddels geadapteerd door de winnaar zelf. WordPress.com is namelijk de betaalde versie van de software die ontwikkeld is met een winstoogmerk. De service wordt aangedreven door de software van WordPress.org maar is toch een tikkeltje anders.

De variant van WordPress.com heeft als groot voordeel dat hij een stuk gebruiksvriendelijker is. Je kunt gemakkelijker een complete website maken, hosten en een domein eraan koppelen. Het opzetten hiervan is net zo eenvoudig als het aanmaken van een nieuw e-mail of sociaal media-account.

Binnen de services van WordPress.com kun je gebruik maken van verschillende abonnementen. Je kunt gratis beginnen en hebt abonnementen die oplopen tot €45,- per maand. Het is vanzelfsprekend natuurlijk dat hoe meer je gaat betalen hoe meer functies je krijgt.

De betaalde variant van WordPress.com heeft echter wel het nadeel dat je een flink stuk van je vrijheid kwijtraakt op het inrichten van je website. Zo kan je alleen gebruik maken van de thema’s en plugins die door het bedrijf zelf worden verstrekt. Gelukkig zijn er genoeg thema’s en plugins om uit te kiezen, zowel gratis als betaald. Het voordeel van deze service is dat je eigenlijk zelf nergens omkijken naar hebt. Je zet het gemakkelijk op en WordPress regelt de rest. Geen gedoe met webhosting en domeinnamen aanschaffen dus!

Voordelen voor jou

We kunnen ons voorstellen dat het allemaal wel mooi klinkt met de verschillen tussen de twee sites en “thema’s en plugins” en dat veel grote websites en organisaties er gebruik van maken. Maar wat betekent het nou voor jou? Waarom biedt het uitkomst voor jouw onderneming? Hieronder gaan we een aantal van de voordelen toelichten.

Volledig opensource en gratis

Als je bezig bent met het opzetten van een webshop of bedrijf dan heb je al genoeg financiële zorgen aan je hoofd. Als je kiest voor WordPress dan is dat er niet eentje van. De software is volledig gratis te gebruiken en is ook voor iedereen toegankelijk.

De software is opensource wat betekend dat je gemakkelijk plugins en thema’s kunt gebruiken van derden. Vergis je niet, de software zelf van WordPress is gratis maar het hosten van je website is dat niet.

Verschillende plugins en thema’s

We hebben het er al veel over gehad, de zogeheten plugins en thema’s. Door de grote hoeveelheid beschikbaar is er altijd wel een combinatie van de twee die past bij jouw website. Wat deze zijn?

  • Thema: Een thema zorgt ervoor dat je website er anders uitziet. Dit is eigenlijk puur cosmetisch een geeft jouw website de wenselijke look waar je naar opzoek bent.
  • Plugin: Een plugin is het deel dat de functies aanpast van jouw website. Van het opzetten van een contactformulier voor jouw klanten tot aan complete webwinkel plugins. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Er zijn immens veel verschillende gratis plugins en thema’s te verkrijgen en dit worden er alleen nog maar meer. Vind je het niet erg om er wat geld in te investeren? Dan zijn er ook een hele hoop betaalde plugins en thema’s beschikbaar.

Gewoon makkelijk

Voorheen had je een flinke bak met technische kennis nodig om een website op te zetten. Met de hulp van WordPress hoeft dat dus niet meer. Veel webhosts bieden het zelfs al aan om WordPress voor je te installeren als je een website wilt maken. Is dit niet het geval? Dan zijn er tools die de installatie van WordPress gemakkelijk maken voor mensen die er net mee beginnen.

Conclusie

Er zijn ontelbaar veel websites op het internet beschikbaar die stuk voor stuk uniek zijn. Veel van deze websites, webshops en blogs maken dus gebruik van WordPress. Dit is ook niet gek, want door de gebruiksvriendelijkheid, flexibiliteit en het feit dat het gratis en opensource is maakt het de ideale tool om jouw website tot een succes te maken.

Affiliate Marketing Revolutie

Het geheim voor €7.500 + per maand via het internet?

Je ontdekt het in de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard!

Bezoek de kortingspagina!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.