Wat is webhosting?

Wat is webhosting?

Je wilt jouw eigen website op poten zetten en wilt ervoor zorgen dat deze op de top van zijn kunnen kan draaien. Je kunt het zo gek niet bedenken tegenwoordig of er bestaat wel een website voor. Dus waarom zou je het niet doen?

Wat het uiteindelijke doel van jouw website ook is, voor je er een op het wereldwijde web kunt plaatsen moet je natuurlijk wel wat zaken op orde stellen. Je moet bijvoorbeeld voorzien van een goede webhosting service.

Webhosting is eigenlijk een stukje ruimte op een server die je kunt huren. Als je een winkel wilt beginnen moet je ook een pand huren, toch? Vervolgens kun jij hier jouw website op plaatsen en zorg je ervoor dat deze beschikbaar is voor iedereen op het internet. Maar waar moet je allemaal precies op letten bij een webhost?

Is het niet allemaal hetzelfde?

Veel mensen denken dat het niet gek veel uitmaakt waar je jouw webhosting afsluit. Het klinkt immers als een ‘een pot nat’ scenario. Er komt toch eigenlijk meer bij kijken dan dat je snel door zou hebben.

Je kunt het vergelijken met een telefoonabonnement. Je kunt ervoor kiezen om een goedkoop, simpel abonnement af te sluiten. Als dit past bij jouw behoeftes is dat helemaal prima. Maar je kunt je voorstellen dat, zodra je meer gaat betalen, er meer functies vrijkomen. Dit werkt met webhosting ongeveer hetzelfde.

Verschillende vormen van webhosting

Er zijn een hele hoop verschillende webhost aanbieders. Van gratis tot duurdere hosts. Toch is het zo dat er iets meer bij komt kijken. Er zijn namelijk een aantal verschillende vormen van hosting.

  • Gratis: Dit klinkt als een erg fijne optie natuurlijk. Echter komt bij gratis wel om de hoek kijken dat je beschikt over minder mogelijkheden. Schijfruimte, bandbreedte en domeinnamen zijn vaak beperkt mits deze weer los aangeschaft worden.
  • Shared: Bij shared hosting worden meerdere websites op dezelfde server geplaatst. Doordat je de ruimte deelt kan er een vertraging optreden doordat er veel mensen op een andere site zijn die op dezelfde server staat.
  • Reseller: ideaal voor de ondernemer die wel hosting wil verkopen zonder zelf de server aan te schaffen. Er worden vaak grote ruimtes op een server aangeschaft tegen een kortingsprijs en weer door verhuurd aan particulieren. Dit wordt vaak aangeboden in combinatie met bijvoorbeeld webdesign in een pakket.
  • Virtual Private Server: Afgekort VSP is een vorm van hosting waarbij er een fysieke server is die ruimte biedt voor meerdere virtuele servers. Het voordeel is dat deze servers niet gelimiteerd zijn tot het draaien van websites maar de gebruiker krijgt hier volledige controle over. Alleen de processorcapaciteit en bandbreedte wordt gedeeld door de gebruikers.
  • Dedicated: Dit is een fysieke server waarmee de gebruiker alles kan. De enige limiet is de ruimte op de harde schijf.
  • Managed: Eigenlijk de ‘huurwoning’ onder de webhosting. Je krijgt een (deel)server toegewezen maar je hoeft hem zelf niet te beheren en onderhouden.
  • Cloud: Dit is een vrij nieuwe vorm van hosting. Voor sommige is deze vorm van hosting een beetje eng door het stigma wat er omheen hangt. Het houdt eigenlijk in dat er meerdere servers aan elkaar gekoppeld zijn, waardoor de capaciteit toeneemt. Hierdoor kan de server meer hebben en functioneren op hogere snelheden.

Welke webhosting past het beste bij mij?

Je kunt je voorstellen dat er door de vele vormen van webhosting die er zijn op de markt ook veel verschillende aanbieders zijn. Van grote bedrijven en aanbieders die al jaren bezig zijn met het aanbieden van hosting tot aan particuliere aanbieders die ruimte hebben opgekocht en dat weer doorverhuren aan derden.

Het is goed om na te gaan waar jij jouw website voor wilt gaan gebruiken. Als jij veel mensen op jouw site verwacht is het namelijk niet verstandig om een shared webhost te gebruiken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er flinke vertragingen komen die niet de schuld van jouw website zijn. Kijk dus altijd naar wat er aangeboden wordt.

De prijzen variëren van gratis tot tientallen euro’s per jaar. Hierbij geld de regel ‘goedkoop is duurkoop’ en krijg je aanzienlijk meer kwaliteit als je een duurder pakket neemt.

Conclusie

Er zijn dus erg veel verschillende mogelijkheden op het gebied van webhosting. Met verschillende types in het aanbod en verschillende functionaliteiten. Wees niet bang om wat aanbieders naast elkaar te leggen om te kijken welke aanbieder het beste past bij jouw beeld en website.

Affiliate Marketing Revolutie

Het geheim voor €7.500 + per maand via het internet?

Je ontdekt het in de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard!

Bezoek de kortingspagina!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.