Wat is Google PageRank?

Wat is Google Pagerank?

Het opzetten en publiceren van een website kan een hele klus zijn. Je moet zorgen dat je alle belangrijke informatie erop hebt staat, je bezoekers zich makkelijk een weg kunnen vinden door de content en dat alles naar behoren werkt.

Een ander belangrijk aspect dat hierbij komt kijken is zorgen dat bezoekers jouw website kunnen vinden. De beste manier om gevonden te kunnen worden door potentiële bezoekers is dan ook door SEO, of Search Engine Optimization. Met SEO kun je namelijk jouw website zo inrichten dat deze opvalt bij Google.

Als je je hierin verdiept hebt dan kan het goed zijn dat je de naam PageRank al wel een bent tegengekomen. Maar wat is Google PageRank? En hoe wordt dit gebruikt? Daar gaan we in dit artikel uitgebreid op in!

Het begin

Dat Google een van de grootste en belangrijkste bedrijven ter wereld is, is niet te ontkennen. De invloed van het bedrijf is over ter wereld voelbaar. Gelukkig zijn er erg veel manieren om samen met onderdelen van Google te werken en dit ook in jouw voordeel te laten werken. PageRank is een van deze onderdelen.

Al sinds de oprichting van Google in 1998 is PageRank een onderdeel van het bedrijf. De functie van PageRank is eigenlijk dan ook vrij simpel. PageRank is een methode voor Google om websites te kunnen rangschikken aan de hand van hun relevantie. Deze relevantie wordt bepaald op basis van naar webpagina verwijzende links door andere webpagina’s. Dus hoe meer pagina’s verwijzen naar jouw pagina, hoe belangrijker jouw pagina zou moeten zijn. Deze links noemen we ook wel backlinks.

Een van de meest interessante dingen hiervan is dat het dus gaat om een specifieke URL en niet over een complete website. Het kan dus gericht zijn op een specifiek onderdeel van jouw website.

Het voordeel voor marketeers

Je kunt je voorstellen dat met een systeem zoals PageRank het voor marketeers en andere reclamemakers makkelijk wordt om hun content door te voeren. Je kunt er namelijk vrij snel voor zorgen dat jouw pagina als relevant wordt gezien met deze techniek.

De manier waarop PageRank werkt is door het bekijken van hoeveel andere webpagina’s verwijzen naar jouw webpagina. Meer verwijzingen betekend in de ogen van PageRank dat je belangrijker zou moeten zijn. Hierdoor is het heel makkelijk om als eigenaar van een pagina veel verschillende pagina’s aan te maken en door te verwijzen naar de pagina die hoog in PageRank terecht moet komen.

Linkbuilding

Het systeem van PageRank zorgde voor de geboorte van linkbuilding. Linkbuilding is een strategie die gebruikt wordt door veel marketing experts. In deze strategie bouw je zoveel mogelijk backlinks op die verwijzen naar jouw website.

Je kunt je voorstellen dat dit leidde tot een complete disbalans in PageRank. Pagina’s die zich hier hard voor maakte wisten ineens erg hoog te komen in de ranking van Google.

De oplossing

Om dit tegen te gaan heeft Google in 2012 de Penguin update uitgebracht. In deze update werd deze vorm van linkbuilding tegengegaan. Dit leidde tot grote frustratie bij de websites die hier gebruik van hadden gemaakt, die zagen spontaan hun prestigieuze positie zakken.

De Penguin update voegde namelijk een belang aan de relevante links dat door Google zelf bepaald wordt. Door deze update is het een stuk lastiger om het algoritme te manipuleren.

De update heeft er ook voor gezorgd dat de content die de zoekmachine weergeeft daadwerkelijk relevant en te vertrouwen is.

Linkbuilding wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt in de online-marketingwereld. Tegenwoordig is het wel een stuk transparanter geworden vergeleken met hoe het er voor de update aan toe ging.

Toolbar PageRank

Als je onderzoek hebt gedaan naar Google PageRank dan zul je ongetwijfeld ook Toolbar PageRank, of TBPR, zijn tegengekomen.

Toolbar PageRank is een toolbar waar je jouw ranking makkelijk kon zien. Sterker nog, Google heeft op een bepaald punt de mogelijkheid gegeven deze te controleren.

Toolbar PageRank wordt echter al sinds 2013 niet meer geüpdatet. Waarom Google dit doet is echter een beetje een mysterie. Het accepteerde vermoeden is dat SEO-experts en bedrijven te veel waarde hechtte aan de Toolbar en ze de aandacht voor PageRank wilden laten afnemen.

Doordat de Toolbar PageRank niet meer geüpdatet werd, werden al snel de geruchten verspreid over dat PageRank dood zou zijn. Het fenomeen zou volgens velen niet meer bestaan. Dit is echter een misverstand.

PageRank bestaat tot op de dag van vandaag nog steeds alleen heeft het zich inmiddels geïntegreerd in het algemene beoordeling algoritme van Google en werkt nu samen met honderden andere algoritmes.

Hoe zit het nu dan?

Hiermee lijkt het allemaal een heel eind afgedaan. Google heeft ervoor gezorgd dat PageRank niet meer geëxploiteerd kan worden door marketeers en SEO-specialisten. De Toolbar PageRank heeft nog even leven erin geblazen, maar ook dit is opgerold.

Tegenwoordig wordt je PageRank, of je positie, niet meer openbaar gemaakt. Je kunt dus niet direct zien hoe hoog je op door Google aangeschreven wordt.

Maar dat betekent niet dat je niet het algoritme in je voordeel kunt laten werken. Je kunt namelijk nog steeds gebruikmaken van verschillende SEO-technieken en linkbuilding. Als je voor dat laatste wilt gaan dan zul je alleen er wel voor moeten zorgen dat de webpagina’s die naar jouw pagina verwijzen een vorm van autoriteit hebben.

Conclusie

De schepping van PageRank aan het begin van het bestaan van Google was op papier een goed idee. De website zou de betrouwbaarheid en authenticiteit van andere webpagina’s kunnen beoordelen aan de hand van backlinks van andere websites.

Echter leidde dit met de opkomst van het internet al snel tot uitbuitingen van het systeem door marketeers en SEO-experts. Na jaren knokken tegen elkaar heeft Google, met de Penguin update en het niet meer updaten van Toolbar PageRank, de boel weer aardig onder controle.

Het bedrijf heeft ervoor gezorgd dat als je hoog wilt scoren in de zoekmachines door linkbuilding, je ook echt je best moet gaan doen. Hierdoor zijn de websites die via de zoekmachine gevonden worden een stuk betrouwbaarder geworden.

Meester in SEO: de nr. 1 SEO cursus van dit moment!

Jouw website op de 1e pagina van Google?

Begin direct met het optimaliseren jouw website!

Ja, ik wil hoger scoren in google!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.