Bloed doneren voor geld, is dat de moeite waard?

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Bloed doneren voor geld

Het zal je vast weleens opgevallen zijn dat er vaak gevraagd wordt om bloed te doneren. Dit heeft vooral te maken met mensen met een ijzertekort, die een bloedinfuus nodig hebben bij een heftige operatie of voor andere onderzoeken om de leefbaarheid van mensen die het nodig hebben te kunnen verbeteren. Bloed doneren doe je door je bloed af te staan aan een officiële bloedbank van bijvoorbeeld Sanquin. Niet iedereen komt in aanmerking om bloed te mogen doneren. Dat kan misschien gek klinken aangezien er steeds gesproken wordt over een tekort. Dit heeft allemaal te maken met de voorwaarden. En nu we het toch over voorwaarden hebben, hoe zit het met een vergoeding? Kun je bloed doneren voor geld? In dit artikel lees je het antwoord. 

Niet iedereen mag zomaar bloed doneren voor geld. Er zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden en je mag natuurlijk ook niet te veel geven, omdat je dan zelf misschien wel in de gezondheidsproblemen kunt komen. Daarom geven we hier aan wat de voorwaarden zijn waaraan je moet voldoen om bloed te mogen doneren en wat je hier zelf aan kunt verdienen.

Wie mag er bloed doneren? 

Bloedbanken hebben alleen baat bij goed bloed. Dit betekent dat niet iedereen zomaar bloed mag doneren. Zowel voor de gezondheid van degene die de transfusie krijgt als voor de donor zelf. Er zijn dus een aantal criteria waaraan je moet voldoen als bloeddonor. 

Allereerst je leeftijd. Deze mag niet hoger zijn dan 70 jaar, omdat dan vaak je eigen bloed al een tekort aan belangrijke cellen heeft, zoals bloedplaatjes. Ook jonger dan 18 jaar wordt afgeraden. Daarnaast is je levensstijl erg belangrijk. Je kunt je bloed namelijk verslechteren met een slechte levensstijl. Als je bijvoorbeeld rookt, ongezond eet of veel verschillende bedpartners hebt gehad dan loop je een vergroot risico dat de kwaliteit van je bloed is aangetast. Ook het hebben van tattoos en piercings of zwanger zijn kunnen ervoor zorgen dat je geweigerd wordt bloed te doneren.

Deze punten worden op twee manieren gecontroleerd. Allereerst vul je wanneer je je inschrijft bij de bloedbank een vragenlijst in over je levensstijl. Vervolgens wordt er bloed bij je afgenomen om te controleren of je geen infectieziekte of iets dergelijks hebt. Let wel, deze afname wordt nog niet gerekend als een donatie.

Kun je bloed doneren voor geld?

Wie denkt rijk te kunnen worden van het doneren van bloed, komt van een koude kermis thuis. Het geven van bloed is zoals de naam al doet vermoeden een donatie. Dit betekent dus dat je vrijwillig het bloed afstaat. Bloedbanken zoals Sanquin geven in de meeste gevallen dus geen contant geld voor je donatie. Dit doen zij onder andere vanwege de Europese regelgeving. De bloedbankorganisaties werken volgens ethische beweegredenen. Dit houdt in dat het doneren van bloed moet gaan voor het belang van de medemens en niet om financiële redenen. 

De regel is gemaakt om de veiligheid van het bloed te garanderen. Bloed kan, net als andere lichaamseigen stoffen, zowel goede als slechte stoffen bevatten. Zo kan iemand zijn bloed besmet zijn met een virus als aids. Als dit bloed dan toegediend wordt aan een patiënt, kan deze alleen nog maar zieker worden. Het bloed wordt wel eerst getest voordat het gebruikt wordt, maar veel uitslagen zijn pas terug te vinden na een langere tijd. Ook zorgt het niet uitbetalen van een donatie ervoor dat donoren eerlijk antwoord geven op de vragenlijst die ze vooraf moeten invullen. Als een donor betaald zal krijgen voor de donatie, kan het zijn dat degene de vragenlijst onjuist invult en gevaarlijke risico’s verzwijgt, om alsnog het geld te kunnen krijgen waar die op hoopte. Om de veiligheid van bloeddonaties te kunnen blijven garanderen, is er dus voor gekozen donaties niet uit te laten betalen.

Alternatieve uitbetalingen

Om er toch voor te zorgen dat meer mensen bereid zijn hun bloed te doneren, worden er vaak wel vergoedingen en cadeautjes gegeven aan de mensen die hun bloed afstaan. Zo biedt Sanquin verschillende cadeautjes aan naar mate je vaker een donatie hebt gedaan. Deze cadeautjes kunnen variëren van een notitieblok of een giftcard, tot speelgoed, een powerbank of een waterkan. Hoe meer donaties je hebt gedaan, hoe meer en leukere cadeaus je kunt krijgen. 

Er is ook een manier om gewoon geld te kunnen krijgen van de bloedbank, maar dan in de vorm van een reiskostenvergoeding. Niet iedere gemeente heeft een bloedbank. Het kan dus zijn dat je ver moet reizen om je bloed af te kunnen staan. Omdat de gemaakte kosten dan als een drempel gezien kunnen worden, zijn de meeste bloedbanken bereid je reiskosten te vergoeden. Dit gaat per kilometer wanneer je met de auto bent of het terugbetalen van de reiskosten die je met het openbaar vervoer hebt moeten maken. Door deze kosten terug te betalen proberen bloedbanken ervoor te zorgen dat meer mensen bereid zijn bloed te doneren, zelfs al moeten ze daarvoor een eindje reizen.

Affiliate Marketing Revolutie

Het geheim voor €7.500 + per maand via het internet?

Je ontdekt het in de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard!

Bezoek de kortingspagina!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *