Wat zijn WordPress plugins?

WordPress plugin logo

Als je bezig bent met het opzetten van een bedrijf of onderneming dan is een website één van de meest waardevolle dingen die je kunt hebben. We zijn inmiddels allemaal de nodige uren per dag online actief, dus waarom zou je het niet doen?

Als je van plan bent hiermee aan de slag te gaan dan zul je ongetwijfeld de naam WordPress al wel een keer zijn tegengekomen. Dat is ook niet vreemd. WordPress is dan ook de grootste en meest gebruikte tool voor het maken en publiceren van websites. Sterker nog, bijna 40% van alle websites maakt gebruik van deze aanbieder!

Een van de meest voorkomende redenen voor het gebruiken van WordPress is dat men makkelijk een website kunt maken zonder al te veel technische kennis. WordPress maakt vervolgens gebruik van talloze plugins die zo goed als alles mogelijk maken. Maar wat zijn deze plugins precies? En hoe worden deze gebruikt? Dat lees je in dit artikel!

Een uitgebreidere blik

Een WordPress plugin is eigenlijk een klein stukje software met een erg specifieke groep aan functies die je kunt toevoegen aan jouw WordPress website. Dit zorgt ervoor dat je bepaalde functies op een makkelijke en simpele manier kunt toevoegen aan jouw website.

We zeggen makkelijk omdat je op deze manier jouw website helemaal kunt afstemmen op jouw smaak zonder kennis te hebben van coderen. De ontwikkelaars van de plugins hebben namelijk dit voor je gedaan.

Er bestaan duizenden op duizenden verschillende plugins! Dat zijn er natuurlijk erg veel en het kan dus een beetje intimiderend veel zijn zelfs. Het grote voordeel aan de hoeveelheid plugins is dat er zo goed als overal wel een plugin voor bestaat! Je kunt het zo gek niet bedenken en er is wel een plugin voor.

Het is dus verstandig om doelgericht op zoek te gaan naar de specifieke plugin waar jij naar op zoek bent. Er zijn behoorlijk wat plugins die je kunt aanschaffen, maar gelukkig zijn er ook een hoop die gratis zijn.

Installeren en gebruiken van de plugin

Het gebruiken van een plugin is voor iedereen dan ook aan te raden, vooral degene die net wat minder verstand hebben van programmeren. Want waarom zou je er geen gebruik van maken?

Via de website van WordPress kun je toegang krijgen tot alle mogelijke plugins die er zijn. Deze kun je vervolgens makkelijk downloaden en installeren.

De plugin kun je installeren door de map van de plugin te plaatsen in de map wp-content/plugins op jouw server. Het controlepaneel van WordPress zorgt ervoor dat je deze plugin vervolgens kunt activeren!

Een andere mogelijkheid om plugins te vinden en te installeren is via het ‘plugins’ menu van WordPress. Klik gemakkelijk ‘nieuwe plugins’ aan om zo plugins te zoeken, te installeren en tot slot te gebruiken!

Widgets en plugins

Als je een beetje onderzoek hebt gedaan naar de mogelijkheden van WordPress plugins dan ben je waarschijnlijk de term ‘widget’ ook al een keer tegengekomen. Ondanks dat een widget en een plugin op papier veel met elkaar gemeen hebben zijn ze toch verschillend van elkaar.

Een widget is een bepaald element dat je terug kan laten komen op verschillende pagina’s van jouw website. Dit zijn dan ook kleine programmaatjes die dus directer te gebruiken en aan te passen zijn. Deze zijn alleen op de front-end toe te passen.

Een plugin daarentegen is een stuk uitgebreider. Een plugin kan namelijk toe worden gepast op de voorkant, ook wel front-end genoemd, en de achterkant, back-end, van de pagina. Dit zorgt ervoor dat een plugin een stuk uitgebreidere toepassing heeft dan een plugin.

Een combinatie van beide is dan ook vanzelfsprekend voor een WordPress website.

Gratis versus betaalde plugins

Je kunt je misschien wel voorstellen dat er, als er zo verschrikkelijk veel verschillende plugins zijn, er ook verschil in kwaliteit zit. Met talloze gratis plugins op de markt vraag je je misschien af waarom je er dan geld voor zou betalen.

Die vraag is ook terecht.

Er zijn niet veel goede dingen in het leven gratis. Wel zijn er veel dingen in het leven gratis. Dit geld dus ook voor WordPress plugins. Ondanks dat er een hoop prima plugins bestaan zitten er ook een hoop tussen die simpelweg minder zijn.

Betaalde plugins bieden vaak meer functionaliteiten en veiligheid. Dit is fijn als je te maken hebt met persoonsgegevens van klanten. Ook zit er bij betaalde plugins vaak een actief werkend team of ontwikkelaar achter. Dit zorgt ervoor dat potentiële bugs en fouten er sneller uit worden gehaald en de plugin weer werkt naar behoren.

Toch zijn lang niet alle gratis plugins slecht en ze zijn ook zeker het bekijken en overwegen waard. Er bestaan aanzienlijk meer gratis dan betaalde plugins. Dit betekent dat er zelfs gratis plugins zijn waar je niet eens een betaald alternatief voor hebt!

Wees dus absoluut niet bang om te spelen en te ontdekken met zowel de gratis als de betaalde plugins!

Hoe weet ik of een plugin betrouwbaar is?

Met duizenden verschillende plugins is het lastig filteren tussen de betrouwbare en onbetrouwbare. Wees daarom niet bang om kritisch te zijn! Bij het uitzoeken van een plugin is het handig om de volgende dingen na te gaan:

  • Is de plugin actueel geüpdate?
  • Hoe vaak is de plugin actief geïnstalleerd?
  • Hoe staan de ratings ervoor?
  • Wie is de ontwikkelaar?
  • Bied deze ontwikkelaar ondersteuning?
  • Zijn de reviews positief?
  • Wat zegt Google?

Dit zijn slechts voorbeelden van handige vragen die je je kunt afvragen bij het uitzoeken van de juiste plugin.

Conclusie

Als je een website wilt maken en publiceren via WordPress, dan moet je deze natuurlijk helemaal eigen maken. Met de duizenden verschillende plugins die beschikbaar zijn op het platform kun je altijd het resultaat krijgen dat jij zoekt.

Er is voor alles wel een plugin te vinden, vaak betaald en anders altijd gratis. Dus hoe komt jouw WordPress website eruit te zien?

Affiliate Marketing Revolutie

Het geheim voor €7.500 + per maand via het internet?

Je ontdekt het in de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard!

Bezoek de kortingspagina!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.