Wat is HTTPS?

We spenderen vandaag de dag met zijn alle aardig veel tijd op het internet. We houden contact met oude vrienden, shoppen en doen zelfs onze bankzaken online. Het internet is dan ook niet meer weg te denken in onze wereld.

Het is dan ook behoorlijk belangrijk dat de webpagina’s die wij bezoeken goed beveiligd zijn. Dit voorkomt mogelijke hackers en andere criminelen die er vandoor willen gaan met jouw gegevens.

Speciaal om deze veiligheid te kunnen waarborgen bestaat er tegenwoordig een extra beveiliging die ervoor zorgt dat niet zomaar iedereen mee kan kijken. Deze beveiliging wordt aangegeven is de beroemde HTTPS voor de naam van een website.

Maar hoe beveiligen deze vijf letters jouw surfgedrag en websites? Daar gaan we het in dit artikel over hebben!

HTTP

Hypertekst Transfer Protocol, afgekort HTTP, is het standaard protocol waarmee websites en computers met elkaar kunnen communiceren via het internet. Het is eigenlijk de taal waarmee alle computers ter wereld elkaar kunnen praten.

Zonder dit protocol zouden we computers nog wel met elkaar kunnen verbinden, maar dan zouden zij elkaar niet begrijpen. Je kunt het vergelijken met twee mensen die een andere taal spreken. Als jij Nederlands praat en de persoon tegenover je Spaans en je spreekt elkaars taal niet, dan wordt het moeilijk communiceren. Maar als beide partijen gebruik zouden maken van een universele taal, zoals Engels, dan wordt de communicatie ineens mogelijk!

HTTP zorgt ervoor dat alle computers ter wereld deze universele taal spreken zodat zij vlekkeloos met elkaar kunnen communiceren.

En die extra S dan?

Cybercriminaliteit is tegenwoordig een kwaad dat veel voorkomt. Er worden regelmatig hacks en DDoS-aanvallen uitgevoerd. Het is dan ook wel wenselijk en fijn als jouw internetgedrag en gegevens niet in handen van deze criminelen komen.

Dit is waar de letter S in beeld komt.

Je had het misschien al zien aankomen, maar HTTPS is een uitbreiding op HTTP. Het is dus ook weer de taal waarin computers met elkaar kunnen communiceren. Maar bij een HTTPS-verbinding zit er nog een extra beveiliging laag op. De S in de afkorting staat dan ook voor secure.

De berichten die tussen jouw webbrowser en de server worden uitgewisseld worden via deze extra beveiliging laag versleuteld. Dit zorgt ervoor dat de informatie tussen jou en de website die je bezoekt tussen deze twee partijen blijft.

van http naar https

Hoe gaat het in zijn werk?

De informatie tussen de website en jouw computer wordt volledig veilig uitgewisseld. Dit wordt gedaan door een extra laag beveiliging. Maar hoe zit het met die beveiliging dan?

Als je gebruikmaakt van een beveiligde webpagina dan zorgt deze ervoor dat de informatie tussen de twee partijen geheim blijft. Maar in plaats van een groep lijfwachten maakt deze informatie gebruik van encryptie.

Encryptie is een vorm van een versleuteling die ervoor zorgt dat niet iedereen de informatie kan lezen. Sterker nog, de informatie wordt uitgewisseld in een soort van codetaal die alleen te begrijpen is door de zender en bestemde ontvanger van de informatie.

Mocht het zo zijn dat een hacker of andere onuitgenodigde gast deze informatie wil lezen, dan wordt deze begroet door een hoop rare tekens waar geen touw aan vast te knopen is.

Het belang van HTTPS

Internet is iets wat we allemaal erg veel gebruiken tegenwoordig. Het is dan ook gemakkelijk. Er zit alleen een groot nadeel aan. Het is namelijk behoorlijk makkelijk af te luisteren.

Het gebruiken van een veilige verbinding is dus heel belangrijk. Dit houdt onwelkome pottenkijkers buiten de deur en zorgt ervoor dat jouw informatie altijd veilig aankomt.

Een onveilige verbinding zal dan thuis ook niet snel een probleem vormen. Je maakt vaak gebruik van je eigen (thuis)computer die verbonden is met een, door jou beveiligde, Wi-Fi router.

Maar stel dat je met een collega buiten de deur aan het werk bent, of je bent op zakenreis, dan kan het goed zijn dat je gebruik moet gaan maken van de Wi-Fi van een koffie- of eettentje. Hoewel deze gratis Wi-Fi plekken worden aangeboden met de beste bedoelingen zijn deze vaak niet veilig.

Als de Wi-Fi van deze plekken niet beveiligd is dan kan iedereen in principe met jou meekijken via deze verbinding. Zit er iemand met kwaad in de zin in de zaak? Dan kan het goed zijn dat deze met jouw gegevens aan de haal gaat.

Conclusie

Sinds de opkomst van de digitale eeuw begin van dit millennium zijn we met zijn alle meer verbonden dan ooit. We delen foto’s, video’s, lief en leed over het internet. Ook voltooien we betalingen en andere belangrijke privézaken.

Het is dus erg fijn als deze zaken alleen bekeken en gelezen kunnen worden door de partijen waarvoor deze bedoeld is.

Een HTTPS-verbinding zorgt ervoor dat alle informatie die jij deelt met een andere partij versleuteld en een encryptie bevat. Dit zorgt ervoor dat jouw internetervaring prettig en veilig verloopt.

Meester in SEO: de nr. 1 SEO cursus van dit moment!

Jouw website op de 1e pagina van Google?

Begin direct met het optimaliseren jouw website!

Ja, ik wil hoger scoren in google!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.