Het kan goed zijn dat je bezig bent met het opzetten van een website. Of het nou gaat om een website voor je bedrijf of om je hobby te promoten het is vrij gebruikelijk dat je een sitemap hebt. Zodra je jouw website hebt gemaakt wil je natuurlijk dat jouw bezoekers hier snel en gemakkelijk mee overweg kunnen, een sitemap helpt hierbij.
Los van het feit dat jouw bezoekers moeten kunnen zien hoe jouw website in elkaar steekt is het ook erg belangrijk voor zoekmachines. Als je beschikt over een sitemap dan is het voor zoekmachines zoals Google namelijk makkelijker om te bepalen waar jouw website over gaat.
Je weet nu in vage lijnen voor wie een sitemap bedoeld is, maar het is natuurlijk ook van belang om te weten wat een sitemap precies inhoudt. Eigenlijk is het, als je de naam gaat ontleden, al vrij snel duidelijk wat het moet inhouden. Een sitemap is een soort routekaart of blauwdruk van jouw website. Op deze kaart staan alle url’s aangegeven. Zo kunnen mensen en zoekmachines precies zien welke content jij op jouw website hebt staan.
Inhoudsopgave
Verschil in soorten
Toch zijn er verschillende soorten sitemaps die bedoeld zijn voor verschillende doelgroepen. Als je een sitemap wil maken voor je bezoekers, dan noemen we dat een html-sitemap. Met deze sitemap zorg je ervoor dat de bezoeker precies de structuur kan zien van jouw website. Dit klinkt heel handig maar is in de realiteit vaak overbodig. Websites zijn tegenwoordig behoorlijk overzichtelijk en hebben een duidelijke structuur. Toch wordt de optie nog wel aangeboden voor het geval de bezoeker er niet uit komt.
Dan hebben we nog de ‘belangrijke’ sitemap. Deze noemen we de xml sitemap en is bedoeld voor de zoekmachines. Deze sitemap is een hulpmiddel voor de zoekmachines om goed overweg te kunnen met jouw website. Je kunt gratis gebruik maken van Google Search Console. Dit programma helpt namelijk bij het indexeren van jouw website en zorgt ervoor dat er altijd de meeste actuele weergave van jouw website is. De xml sitemap moet je zelf wel aanleveren.
Hoe maak ik een xml sitemap?
Voordat je gebruik kunt maken van de Google Search Tools moet je dus wel eerst een sitemap aanmaken. Geen zorgen, je hoeft geen eindeloze kennis te hebben over webdesign of andere fratsen. Tegenwoordig is het namelijk gemakkelijk om zelf binnen WordPress aan de hand van verschillende plugins een xml sitemap te maken.
Deze xml sitemap kun je weer gemakkelijk uploaden in Google Search Console. De tool gaat vervolgens bekijken hoe de zoekmachine jouw pagina ziet. Denk hierbij aan weergavegegevens die direct vanuit Google zelf komen, maar ook met welke zoekopdrachten gebruikers uitkomen op jouw site en zelfs de positie van jouw site op Google Zoeken.
Je kunt met het programma vervolgens testen of jouw website voldoet aan alle eisen. Google leest de fouten en stelt je hiervan op de hoogte. Als het allemaal klopt dan kun je het gemakkelijk indienen.
Hoe wordt deze sitemap verder gebruikt?
Je sitemap wordt gebruikt om een compleet overzicht te krijgen van jouw website. Het laat de zoekmachines zien wat de belangrijke url’s zijn die er te vinden zijn. Ook staat er aangegeven wanneer jouw website voor het laatst bijgewerkt is, hoe vaak dit gebeurd en of er meerdere talen versies bestaan.
Een sitemap is dus echt onmisbaar als we kijken naar SEO. SEO staat voor Search Engine Optimalisation, of zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. Dit zijn verschillende manieren en richtlijnen om ervoor te zorgen dat jouw website snel en gemakkelijk opgepikt wordt door de zoekmachines. Ook zijn de richtlijnen ervoor bedoeld om jouw website zo hoog mogelijk in de resultaten te laten verschijnen.
Door een goede xml sitemap aan te leveren bij Google kun je er dus voor zorgen dat ze een goed overzicht hebben van jouw website en kunnen ze hem dus optimaal tevoorschijn laten komen bij specifieke zoekopdrachten. Een xml sitemap is dus onmisbaar als jij op wilt vallen bij de zoekmachines en op het internet!
Conclusie
Als je bezig bent met het opzetten van je website is een goede sitemap van cruciaal belang. Het aanmaken van een html sitemap is ideaal voor jouw bezoekers. Zo kunnen zij via een te klikken link gemakkelijk in een oogopslag zien hoe de website is ingedeeld en waar bepaalde informatie staat.
Voor zoekmachines is een xml sitemap perfect. Deze zorgt ervoor dat de zoekmachines precies kunnen zien hoe jouw website in elkaar steekt, wanneer deze voor het laatst bijgewerkt is en of hij dus nog relevant is. Als dit allemaal goed aansluit dan kan het zo zijn dat de zoekmachines jouw hoger bij de zoekresultaten plaatsten. Voor SEO is dit natuurlijk van levensbelang, want je wilt immers dat er bezoekers op jouw website komen.
Jouw website op de 1e pagina van Google?
Begin direct met het optimaliseren jouw website!