We zien erg grote veranderingen op de economische markt. Tegenwoordig is het zo dat je niet alleen maar dingen kunt betalen met gangbaar geld, maar ook met cryptovaluta. Het wordt dan ook steeds normaler om deze cryptovaluta te bezitten.
Geen zorgen, niemand verwacht van je dat je spontaan 1000 Bitcoin op je naam hebt staan. Het zou je ook immens veel geld kosten om deze te kunnen verkrijgen. Gelukkig zijn er genoeg andere cryptomunten beschikbaar op de markt, de zogeheten altcoins.
In dit artikel gaan we je alles vertellen wat jij moet weten over het kopen, houden en verhandelen van de verschillende altcoins.
Inhoudsopgave
Alternatieve munten (Altcoins)
We kunnen ons goed voorstellen dat je niet meteen de financiën hebt om fatsoenlijk te investeren in Bitcoin. Deze munt is dan ook de duurste die er op dit moment is, en dat zal waarschijnlijk nog wel even zo blijven.
Gelukkig bestaan er daarom talloze altcoins. Een altcoin is een alternatief op de Bitcoin, zoals de naam misschien al een beetje doet vermoeden. Zowel de Bitcoin als de altcoins maken gebruik van dezelfde blockchaintechnologie.
Een blockchain is een veilige manier om transacties plaats te laten vinden tussen twee partijen en zonder de bemoeienis van een derden. Iedere transactie vindt plaats in een blok die vergrendeld is. Vervolgens bevat het volgende blok weer de informatie van de vorige, waardoor er een onbreekbare, veilige en betrouwbare ketting wordt gecreëerd.
Zowel Bitcoin als alle andere altcoins maken dus gebruik van deze technologie. Echter is het niet helemaal hetzelfde. Elke altcoin heeft namelijk zijn eigen regels, aantal munten, algoritmes en transactiesnelheid.
Veel altcoins zijn, net als de Bitcoin, ook te minen. Crypto minen is het proces waarbij je jouw computer beschikbaar stelt voor het platform om transacties op te verwerken. Het verwerken van deze transacties kost namelijk immens veel rekenkracht. Vooral de grotere crypto’s vragen erg veel rekenkracht.
Als je jouw computer ter beschikking stelt hiervoor dan word je uitbetaald met de crypto in kwestie. Op deze manier kun je dus relatief moeiteloos de altcoin krijgen die je wilt hebben. Er zit wel een nadeeltje aan. Je moet, als je wilt gaan minen, wel beschikken over een erg goede computer. Ook moet je deze computer dag en nacht aan laten staan. Hierdoor vergt het veel energie en moet je dus een hoge energierekening betalen.
Gelukkig is mining niet de enige manier om aan altcoins te komen, je kunt deze namelijk ook gewoon kopen via Binance of Coinbase.
Risico’s van altcoins
Mocht je nu toch besloten hebben om over te gaan op de aankoop van een of meerdere altcoins, dan is het goed om te weten dat dit nooit zonder risico is.
Los van de blockchaintechnologie is er nog iets wat alle cryptovaluta met elkaar delen en dat is de schommelende koersen. Alle cryptomunten zijn namelijk immens vatbaar voor nieuws en invloed van buitenaf. Dit komt omdat de markt nog jong is en dus nog niet veel tijd heeft gehad om te stabiliseren. Dit kan ervoor zorgen dat de koersen van bepaalde altcoins in een keer exponentieel toenemen of magistraal kelderen.
Door deze schommelingen is het mogelijk dat een altcoin ineens niets meer waard is en stopt te bestaan. Dat is ook niet gek, want er zijn duizenden verschillende altcoins op de markt. Als jouw specifieke altcoin stopt te bestaan, dan is jouw ingelegde geld ook verdwenen.
Kijk daarom altijd goed voor je investeert in een altcoin waar deze voor ontworpen is. Als het er naar uit ziet dat deze munt ontworpen is om een bestaand probleem op te lossen dan zal deze namelijk langer mee gaan.
Altcoins worden namelijk bijna altijd ontworpen om een verbetering te zijn op het oorspronkelijke ontwerp van Bitcoin. De blockchain van Bitcoin heeft tamelijk veel tijd nodig voor het verwerken van de transacties. Hierom worden er dus blockchains ontwikkeld die deze transacties sneller kunnen afhandelen.
Hoewel dit op papier als een heel goed iets klinkt, is het toch zo dat Bitcoin, door zijn leeftijd, veel vertrouwder en stabieler is. Hierdoor is de kans dat de koers van Bitcoin stabiel blijft veel groter dan die van een altcoin.
Potentie van altcoins
Maar ondanks dat er wat risico’s aan vast kunnen hangen betekent het niet dat altcoins geen potentie hebben. Sterker nog, door de vooruitstrevende blik die de meeste softwareontwikkelaars hebben schuilt er verschrikkelijk veel potentie binnen deze markt.
Laten we een paar populaire altcoins onder de loep nemen om te zien hoe zij deze potentie verwezenlijken.
Ethereum
Als je al wat tijd hebt doorgebracht met het onderzoeken van altcoins en cryptovaluta dan ben je deze naam ongetwijfeld tegengekomen.
Ethereum is een altcoin die in 2015 in Rusland ontwikkeld is door Vitalik Buterin. De blockchain van Ethereum is dan ook anders ontworpen dan het oorspronkelijke ontwerp van de Bitcoin.
Het platform biedt namelijk een ideale basis voor zogeheten Dapps. Deze Dapps zijn gedecentraliseerde applicaties en zorgen ervoor dat er makkelijker gewerkt kan worden met smart contracts. Smart contracts zijn scripts die worden toegepast tijdens een transactie zodra een van de gebruikers voldoet aan een bepaalde voorwaarden. Zo kun je bijvoorbeeld een auto laten overschrijven, maar dat gebeurt pas als het bedrag voor de auto betaald is.
Deze smart contracts zorgen er dus voor dat er op een veilige manier een transactie plaatsvindt terwijl er voldaan wordt aan een bepaalde voorwaarde. Zo kan er geen fraude plaatsvinden.
De munteenheid die komt kijken bij Ethereum noemen we de Ether. Deze kan gebruikt worden op het platform van Ethereum om aankopen mee te doen.
NEO Coin
Vaak gezien als de Chinese tegenhanger van Ethereum is NEO. Oorspronkelijk begon het bedrijf onder de noemer Antshares in 2016, maar veranderde de naam in 2017 naar NEO.
Op papier lijken Ethereum en NEO erg veel op elkaar. Een van de grootste verschillen tussen de twee platformen is dan ook dat Ethereum zich vooral richt op de Europese en Russische markt en NEO op Azië.
Net als op het netwerk van Ethereum wordt er op het platform van NEO ook gewerkt met Dapps en smart contracts. Deze worden opgeslagen in de blockchain van het netwerk. De munteenheid heeft de GAScoin en is dan ook een populaire altcoin.
Een van de grote verbeterpunten waar NEO zich op richt ten opzichte van zowel Ethereum als Bitcoin is de transactiesnelheid. De blockchain van NEO is dan ook in staat om 10.000 transacties per seconde af te handelen. Dat klinkt misschien wat nietszeggend, maar dat is de snelheid waar gigant VISA ook mee werkt.
Zoals je ziet zijn de twee populairste altcoins dus allebei al bezig om verder te gaan waar Bitcoin ooit begonnen is. Dit door slimme contracten te gebruiken en een pijlsnelle transactiesnelheid erop na te houden.
Wil jij weten welke altcoins geld gaan opleveren?
Ontdek altcoins die in 2021 meer dan 100x in waarde gaan verdubbelen!
Hoe kan ik altcoins kopen?
Nu kan het goed zijn dat je brein is gaan draaien na het lezen van al dit spannends. De wereld van de altcoins is dan ook een spannende wereld waar veel te verdienen valt. Maar voordat je kunt gaan verdienen aan deze altcoins moet je ze natuurlijk wel hebben!
Er zijn gelukkig twee verschillende manieren om aan altcoins te komen, minen en kopen.
Minen hebben we al een flink stuk behandeld. Je stelt dus je computer ter beschikking om complexe en zware berekeningen te laten maken zodat jij uitbetaald wordt in crypto.
Maar je kunt naast het minen van crypto’s en altcoins ze ook gewoon kopen. Er bestaan dan ook een aantal grote online-marktplaatsen waar je deze makkelijk kunt kopen en ook weer kunt verkopen. Zo kun je effectief handelen op een platform.
Sommige platforms zijn voorzien van een wallet. Hier kun je je gekochte altcoins dus makkelijk in bewaren en heb je alles compleet op een plek. Er bestaan ook een aantal platforms waarbij je je eigen wallet moet gebruiken.
Coinbase en Binance zijn de grootste spelers van dit moment. Let er wel op dat je niet overal met euro’s kunt betalen, slechts met Bitcoin. Gelukkig gaat dit momenteel alleen op voor Binance.
Conclusie
De wereld van de altcoins is een spannende en bewegelijke wereld. De koersen van deze digitale munten kunnen spontaan alle kanten op schieten doordat de munten gevoelig zijn voor verandering.
Uiteindelijk zit er genoeg potentie en mogelijk rendement in altcoins. Doordat er duizenden op duizenden op de markt zijn op het moment moet je wel goed onderzoek doen naar wat deze altcoin precies wilt en doet. Heb je een altcoin te pakken die een vooruitstrevende en unieke oplossing of toevoeging heeft? Dan heeft deze veel potentie.
Uiteraard is een grote investering altijd een risicovol iets. Het kan dus zijn dat je waarde van de door jou uitgekozen altcoin minder wordt en hierdoor verdwijnt. Verdwijnt de munt, dan verdwijnt jouw inleg.
Desalniettemin is de wereld klaar voor deze digitale munten en kun je er met een gerust hart mee aan de slag! Welke altcoin ga jij aanschaffen?
Meer dan €30 aan gratis altcoin ontvangen?
Registreer via onderstaande knop een gratis Coinbase account, voltooi de leeropdrachten en ontvang direct voor meer dan €30,- aan gratis altcoin!